Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Овогодишњи Смедеревски Орфеј отишао у руке Живорада Ђорђевића Жеђа

Синоћ је у Центру за културу проглашен овогодишњи добитник "Смедеревског Орфеја", сталне награде Међународног фестивала поезије "Смедеревска песничка јесен", која се додељује смедеревским песницима.


Добитник "Орфеја" је песник Живорад Ђорђевић Жеђ чија је песма "Францускиња" проглашена победничком за ову годину.
Његову песму је најбољом једногласно прогласио жири у чијем су саставу били Томислав Стевановић, Радивоје Рале Дамјановић и прошлогодишњи добитник "Смедеревског орфеја" Владан Петковић.
На конкурс је према речима председника жирија Томислава Стевановића ове године приспело двадесет песама од укупно дванаест аутора.
Проглашењу победника на вечери Орфеја, претходило је представљање Међународног бенгалског песничког фестивала из Калкуте.
О сличностима смедеревског и песничког Фестивала у Индији, синоћ су говорили Горан Ђорђевић, директор "Смедеревске песничке јесени" и Асис Санијал, директор Фестивала у Калкути.
На бенгалском су поред Санијала, своје стихове читали Рамеш Пуракајаста и Алок Бандопадјај.
Публици су се синоћ својим песмама представили и смедеревски аутори Томислав Стевановић, Љубица Златовић, Вера Хорват, Наташа Бајић и директор Фестивала Горан Ђорђевић.
Јучерашњи, други дан "Смедеревске песничке јесени", обиловао је програмима које су домаћини приредили за бројне иностране песнике, госте овогодишњег Фестивала и то из Индије, Румуније, Турске, Бугарске, Немачке...
Домаћи и страни аутори даривали су својим најновијим издањима Народну библиотеку у Смедереву, а након тога за њих је припремљен пригодан културно уметнички програм у Вили Обреновића.
Након обиласка овог велелепног здања, песници су у старовременском амбијенту читали своје стихове.
43. Међународни фестивал поезије "Смедеревска песничка јесен", званично ће бити отворен вечерас у 19 часова и 30 минута у Великој дворани Центра за културу.
Гости вечери биће председник Удружења књижевника Србије Радомир Андрић и председник Српског књижевног друштва Вуле Журић.
Овогодишњи Фестивал отвориће председник Скупштине града и председник Организационог одбора Смедеревске песничке јесени Бранче Стојановић.
Песнику Љубомиру Симовићу, међународну песничку награду "Златни кључ Смедерева" за 2012. годину уручиће градоначелница др Јасна Аврамовић.
Након уручења награде, о поезији овогодишњег добитника награде говориће књижевни критичар Богдан А. Поповић и сам аутор, а за музички програм задужени су чланови смедеревског хора "Слога" и гост  мр Бора Дугић.