Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


ПАТОС успешан у Италији

Шеснаесточлани ансамбл смедеревског позоришта ПАТОС допутовао са врло успешног наступа у Италији.


Глумци позоришта ПАТОС наступили су 30. јула у Отранту у замку Кастело Арагонесе са представом Брат у копродукцији са Театром Кореја из Лећа. Представа је одиграна по 27. пут, од чега је 26 наступа имао у различитим градовима Италије (Леће, Арадео, Милано, Напуљ, Андрија, Бари...), у оквиру изложбе Ендија Ворхола, највећег поп-арт уметника XX века.
 
Изложба садржи око педесет радова Ендија Ворхола, прикупљених из приватних колекција. Ову туристичку атракцију, отворену током целе године, обиђе више од 165.000 посетилаца. Осим изложбе која је централни програм у замку се одвија и низ различитих програма које посећује велики број туриста током летње сезоне у Отранту.

Представа „Брат“ настала је из перформанса „Просјачка опера”, који је био резултат међународног пројекта Номад сцене у којемс су главни партнери били Театро Кореја из Лећа И позориште ПАТОС из Смедерева. Током 2008. и 2009. године, „Просјачка опера” одиграна је на многобројним фестивалима у земљи и иностранству.

Године 2010, перформанс „Просјачка опера” променио је име и постао представа „Брат”. Тај назив је одабран са намером да се нагласи значење те речи, смисао братства међу припадницима ромске заједнице, али и да покаже да анти-херој данас може постати херој.
„Брат” је представа о толеранцији, разумевању, могућности да веома различити људи постану пријатељи, без обзира на националну или верску припадност. Циљ је био да се представа промовише као један од видова могућности сарадње припадника различитих националности  односно како културна размена и интеракција могу да доведу до стварања уметничког дела.

Представа “Брат” добила је Међународну награду „Тереса Помодоро” за позоришну инклузију за 2010. годину. Награда је установљена од стране Асоцијације НО'ХМА и града Милана додељује се уз подршку Министарства спољних послова под покровитељством председника Републике Италије.
На трећем Међународном амбијенталном позоришном фестивалу Тврђава театар представа „Брат“ добила је специјалну награду за друштвени ангажман.

Други пројекат ПАТОС-а „Пластичне баште“ у овој години бележи наступе на 8. Дечјем фестивалу у Ордуу у Турској, а потом и учешће на 52. Међународном дечјем фестивалу у Шибенику, а ПАТОС очекују бројна гостовања у наредном периоду: ансамбл ће са овом представом у октобру наступити у Истамбулу, у септембру их очекује наступ у Ријеци (Хрватска), у јануару поново путују у Италију, док ће крајем марта играти у Јапану.

Смедеревско позориште ПАТОС на свом репертоару већ неколико година има само две „живе“ представе, обе у копродукцији са Театром Кореја из Лећеа у Италији, у режији Салватореа Трамаћереа, „Пластичне баште“ и „Брат“, са којима наступа на бројним домаћим и међународним фестивалима.