Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


ПАТОСИНЕМА!

ПАТОС - Покретни алтернативни театар омладине Смедерево ове недеље приказује још 4 филма новије немачке продукције.

 

 

ЧЕТВРТАК У 21:00

 

Филм: POLSKA LOVE SERENADE  (Немачка, 75', 2004) - комедија

Режија: Моника Ана Војтило

Улоге: Клаудија Ајзингер, Себастијан Шварз, Катарина Вакернагел...

Нешто пре божићне прославе Макс и Ана се возе мање или више добровољно у трошном Волксwаген Голфу кроз Пољску. Док будући адвокат Мау у Пољској истражује породично имање, студенткиња Ана жели да јој украду њеног трошног Голфа како би наплатила новац од осигурања. Иако ни једно од њих то не жели, обоје завршавају на традиционалној пољској божићној прослави где се зближују.

 

 

ПЕТАК У 21:00

 

Филм: ПОПОДНЕ (Немачка, 97', 2006) - драма

 

Режија: Ангела Шанелец

Улоге: Јирка Цет, Мирјам Хорвиц, Ангела Шанелец...

Позоришни комад Антона Чехова „Галеб" у слободној, самосталној интерпретацији, пренесен у тренутак садашњости. Ирене, глумица у позоришту, одлази у кућу на језеру у близини Берлина где живе њен старији брат Алекс и њен син Константин. Лето, сунце, језеро. Споља посматрано идиличан сценарио, али фигуре су повучене у себе и изнад свакодневних призора стоји тмурна атмосфера, туга и изгубљена љубав: „Три летња дана и крај једне породице која егзистира само од остатака" (Шанелец).

 

СУБОТА У 21:00

Филм: ЗОФИ ШОЛ: ПОСЛЕДЊИ ДАНИ (Немачка, 121', 2005)

Режија: Марк Ротемунд

Улоге: Јулија Јенч, Фабијан Хинрихс, Гералд-Александар Хелд...

Фебруар 1943. Приликом акције поделе летака против нацистичке диктатуре на Универзитету у Минхену, млада Зофи Шол заједно са својим братом Хансом бива ухапшена. Свакодневна испитивања у Гестапоу развијају се у психо-дуеле између студенткиње и официра Роберта Мора. Зофи се прво бори за своју слободу и слободу свога брата. На крају ипак признаје кривицу како би заштитила чланове Беле руже и не одустаје од својих убеђења, чак ни онда када би то могло да јој спаси живот...

 

НЕДЕЉА У 21:00

Филм: НА ДРУГОЈ СТРАНИ (Немачка/Турска, 122', 2007)

Режија: Фатих Акин

Улоге: Баки Даврак, Нејат Аксу, Нурсел Кезе, Хана Шигула...

"Љубав, смрт и ђаво" тако Фатих Акин назива своју трилогију коју је започео са више пута награђиваном, претераном Амоур-Фоу драмом "Главом кроз зид" (2003.) а наставио са шесточланим рондом који је запањујуће другачије интониран: тече мирно и иде филозофски у дубину. Шест судбина које се преплићу на релацији Хамбург - Истанбул, које се приликом сусрета са смрћу мењају и сазревају. „Мој најдуховнији филм", рекао је Акин.