Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


ПАТОСИНЕМА! вас води у оперу

У петак и суботу, ове недеље ПАТОСИНЕМА! вас води у оперу. Тачније слушаћете италијанску оперу и дела једног од њених најпознатијих композитора, Ђузепе Вердија. У сарадњи са Италијанским културним институтом из Београда, Смедерево ће имати прилике да ужива у две екранизације најбољих Вердијевих опера - Травијата и Риголето.

 

Не пропустите ову изузетну прикику да слушате и уживате у звуцима предивних арија које поседују ове две опере, које су обе изведене под диригентском палицом великог Зубина Мехте и снимљене на најлепшим, аутентичним локацијама.

 

Такође, посебно вас позивамо да у терминима од 20:15, погледате документарне филмове од 20 минута, који ће вас пре опере увести у свет италијанске ренесансе и уметности.

 

ПЕТАК У 20:15

 

Филм: СТУДИОЛО У ГУБИЈУ ФЕДЕРИКА ОД МОНТЕФЕЛТРА (Италија, 25', 2009) - документарни

Режија: Адрио Тестагуца

 

Студиоло Војводске палате у Губију, који је наручио Федерико да Монтефелтро измеду 1479. и 1482, урађен је према моделу Студиола Војводске палате у Урбину, од којег се разликује по декорацији која слави Војводу, који је уједно био и војсковођа, владар и хуманиста. Студиоло је богато украшен интарзијма према цртежима Францеска ди Ðорда. Изводаци су били мајстори фирентинске радионице Ðулијана Маијана.Студиоло, осим тога што цини изузетан пример уметности интарзије, представља и амблемски споменик филозофији и стилу живота просветљене господе XВ века, који су формирали плодно тле за велики универзални феномен као што италијанска Ренесанса.

 

 

ПЕТАК У 21:00

 

Филм: ТРАВИЈАТА У ПАРИЗУ (Италија, 115', 2002) - филмска опера

Режија: Ђузеђе Патрони Грифи

Улоге: Етери Гвацава (сопран), Хосе Кура (тенор)

 

У скорије време су разни режисери, од Ингмара Бергмана до Карлоса Сауре и Дејвида Кроненберга, стварали филмове према операма. Опера се, дакле, често појављује на великом платну али увек у конвенционалном формату спектакла који се реализује на сцени, било да се ради о театру који је Бергман реконструисао за своју "Чаробну фрулу", или о сценографијама које је Зефирели репродуковао у филмском студију. За разлику од претходних филмова, "Травијата у Паризу", у режији Ђузепеа Патронија Грифија, директно је представљање Вердијеве опере у чијем је средишту љубавна прича Виолете Валери и Алфреда Жермона, реконструисана и представљена тако да прати време и места дешавања оригиналне радње. Ова раскошна верзија чувене опере Ђузепе Вердија је освојила награду ЕМИ и ПРИX ИТАЛИА.

 

 

СУБОТА У 20:15

 

Филм: ХУМАНИЗАМ И РЕНЕСАНСА НА ЦЕНТРАЛНИМ АПЕНИНИМА (Италија, 30', 2009) - документарни

Режија: Адрио Тестагуца

 

У другој половини XИВ века папско седиште је поново враћено у Рим након дугог периода у Авињону. Разне породице које су браниле интересе папства добиле су титулу "папског легата", као на пример породица Гвиди у Казентину, породица Орделафи у Форливезеу, Малатеста на обали Ромање, у округу Цезене и Фосомбронеу, а нарочито породица Монтефелтро у Урбину. Моћ ових породица није се показивала само оружјем, већ и промовисањем и развојем хуманистицке културе. На подручју Апенина родени су људи који су били предодређени да постану велики уметници свога времена: Пјеро ди Бенедето де Францески, Микеланђело Буонароти, Рафаело. Овај филм представља путовање кроз ову величанствену епоху и предивну регију Централних Апенина.

 

 

СУБОТА У 21:00

 

Филм: РИГОЛЕТО У МАНТОВИ (Италија, 129', 2010)

Режија: Марко Белокјо

Улоге: Пласидо Доминго, Јулија Новикова, Виторио Григоло

 

"Риголето у Мантови", продукција РАИ-а која је путем мондовизије приказана у 148 земаља по идеји Андрее Андермана и у режији Марка Белокја, после "Тоске" 1992. у Риму и "Травијате у Паризу" 2000, обе у режији Дјузепеа Патронија Грифија, затвара трилогију под називом "Пут музике". Риголета тумачи Пласидо Доминго, тенор у улози написаној за баритона. Зубин Мехта диригује Националним симфонијским оркестром РАИ-а који свира у Театру Бибијена. Путем мондовизије директно је пренета магија и атмосфера Вердијеве опере, у скаду са местима и временом из либрета, односно постујући ритам приповедања такав каквим га је замислио либретиста Франческо Марија Пјаве.