Бесплатна подела садница Почео упис деце за вртић преко портала Е-управе Посета Државног секретара МДУЛС граду Смедереву ПРИЈАВА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ САСТАНАК СА ПКЦ-ОМ


ПОСЛАНИК у Смедереву 22. априла

Комад Бранислава Нушића „Народни посланик" биће на репертоару „Нушићевих дана" 22. априла у изведби чланова Народног позоришта из Ужица.

 

Представу је адаптирао и режирао Славенко Салетовић.

 

Адаптација је посвећена успомени на редитеља и професора Миленка Маричића.

 

Овом представом првак драме ужичког Народног позоришта Слободан Љубичић обележава 35 година уметничког рада.

 

Реч редитеља: „Тешко је пред ваше гледање „Народног посланика", Бранислава Нушића у извођењу ансамбла Народног позоришта Ужице, одолети обећању да ћете видети добру представу.

О пуном поготку стављања на репертоар драмског текста најбољег српског комедиографа не би требало да се троше речи.

Поново истицати толико важну потребу да се гледалац, бар за кратко време отргне од туробне и депресивне стварности и озари смехом који води ка комедијској катарзи радости игре, такође је депласирано. Можда би требало само подвући антиципаторско, дубински слојевито и визионарско Нушићево познавање нашег менталитета, карактерних особина и из тога следујућих односа. Острашћени, амбициозни и бескрупулозни у нашим сурово озбиљним настојањима да приграбимо власт, моћ, богатство и доминацију над другим људима, били смо смешни и недорасли и 1883. године када је поштовани Бен Акиба написао „Народног посланика", сурово смо смешни и данас, а смех нас чека и у будућности...

У театарским кућама које добро промишљају репертоарске потезе, такозвани „грандиозни" ликови из драмске литературе се стављају на репертоар само ако у дотичном позоришту постоји актер који може да се избори са габаритом и сложеношћу фабулозног лика.

У једначини Народног позоришта Ужице нема непознаница:

„Народни посланик" + Јеврем = Слободан Љубичић".