Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Палата Србија - Смедереву близу 2 милионаПотпредседник Владе Републике Србије др Јован Кркобабић, Комесар за избеглице РС Владимир Цуцић и представници Међународне заједнице уручили су у уторак, 16. јуна, на пригодној свечаности у Палати Србија, писма подршке представницима 26 најуспешнијих градова и општина за њихов рад на изради локалних стратегија и акционих планова за решавање проблема избеглица и интерно расељених лица. На овом скупу Смедерево су представљали градоначелник Предраг Умичевић и др Весна Јеремић Драгојевић, члан ГВ за здравство и социјалну заштиту.

Локалним акционим плановима, намењеним интеграцији избеглих и побољшању животних услова интерно расењених лица, обухваћене су, до сада, више од 70 општина и градовима у којима борави око 184 хиљаде избеглих и интерно расељених лица, што чини 60 одсто од тренутне избегличке и интерно расељеничке популације.

Комесаријат за избеглице РС први пут децембра прошле године уплатио је готово 39 милиона динара на име једнократне помоћи за 29 општина и градова које су узеле учешће у пројекту за набавку грађевинског материјала за најугроженије породице. Тим средствима финансирана је помоћ у збрињавању 140 најугроженијих породица, а наставком акције биће обезбеђена средства за још 120 породица.

Како се чуло на скупу у Палати Србија акција се уз подршку од 700 хиљада америчких долара, обезбеђених од стране УНХЦР-а одмах наставља. Конкурс за доделу ових средстава биће спроведен у наредних месец дана, чиме ће бити обезбеђена помоћ за још око 100 породица.

Коначни циљ је хиљаду домова за хиљаду породица у 2009. години.

Осим Смедерева помоћ су добили Инђија, Краљево, Врање, Темерин...

Потпредседник др Јован Кркобабић захвалио се представницима градова и општина јер су предузели низ активности на плану збрињавања избеглих и интерно расељених лица. Он је нагласио да очекује де ће се и у наредном периоду успешно спроводити активности на унапређењу услова живота у заједници, при чему, како је нагласио, градови и општине могу рачунати на подршку и сарадњу надлежних органа, тела и институција ВРС.

Подршку у спровођењу ових активности пружају и представници међународне заједнице у Србији - Европска унија, ИОМ и УНХЦР.

На свечаности уручења говорио је и градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић, који је истакао да се у Смедереву налази највећи Колективни центар на Балкану у којем бораве 542 особе. Такође је информисао присутне о активностима које Смедерево предузима у циљу побољшања живота избеглих и интерно расењених лица.

Свечаности су присуствовали његова екселенција амасадор Ханс Ола Урстад, шеф мисије ОЕБС-а у Републици Србији, представници УНХЦР-а, УНДП - а, делегације Европске комисије, као и представници институција Републике Србије.