Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Партнерство на делу

 

У понедељак, 29. марта 2010. године, Економску школу у Смедереву су посетити чланови пројектног тима Европског покрета у Србији и ГТЗ-а и директор школе Фридрих Лист из Мајнхама, господин Бисцхоф и представник Централног .

Повод посете је програм Партнерство на делу  који има за циљ успостављање дугорочне сарадње између немачких и српских економских средњих школа. Програм је финансиран заједнички средствима америчке и немачке владе, а спроводе га Институт за одрживе заједнице и Европски покрет у Србији у сарадњи са немачком организацијом за техничку сарадњу ГТЗ.

Пројекат помаже средњим школама у Србији у проналажењу одговарајуће партнерске школе у Немачкој и суфинансирању иницијалног седмодневног путовања за тридесет економских средњих школа тој школи. Тридесет немачких средњих школа ће такође посетити Србију као део програма. Десет школских партнерстава је већ установљено, док су остале спојене кроз конкурс, где је од пријављених  сточетрдесетосам школа одабрано двадесет, међу којима је и Економско-трговинска школа у Смедереву.

Циљ конкурса је изградња одрживих партнерстава између 20 економских школа из Србије и 20 из Немачке, која ће омогућити дугорочну сарадњу ученика, професора и директора, као и почетно путовање групе од 24 одабрана ученика трећих разреда и два наставника из сваке школи у седмодневну посету Немачкој где ће имати прилику да се друже, заједно раде и упознају са својим вршњацима и колегама.

Овај програм помаже да се установе дугорочни односи између средњих школа у Србији и Немачкој, тиме доприносећи јачим односима у Европи и, коначно, убрзању европске интеграције Србије.

Данас је за госте организован и пријем у згради ГУ. У име локалне самоуправе госте су данас у Плаво сали ГУ, примили: заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, заменик председника Скупштине, Бранче Стојановић, помоћник градоначелника за локалну самоуправу, Бојан Теофиловић, као и домаћини пројекта помоћник градоначелника за образовање, Драган Станић и члан ГВ за образовање,професор Миша Ивковић.

Присутне је поздравила заменик градоначелника др Јасна Аврамовић која је поред речи добродошлице изразила и жељу за будућом добром сарадњом, како на нивоу школа, тако и на нивоу градова Мајнхајма и Смедерева.

 Ми се иначе трудимо да ресору образовања поклањамо довољно пажње и у овим тешким годинама рецесије. Покушавамо да и поред отежавајућих услова, нашој деци обезбедимо боље услове рада и квалитетније образовање, колико год је то могуће, стога ће нам ваша искуства бити драгоцена- истакла је др Јасна Аврамовић.

Заменик председника Скупштине града, Бранче Стојановић је поздравио госте и изразио уверење да је ово добар Пројекат за размену искустава и да представља иницијелни сусрет једне шире будуће сарадње. Пожелео је гостима да се упознају са индустријом, виногорјем, културом и традицијом Смедерева како би понели праве утиске које ће пренети својим колегама и пријатељима у Немачкој.


Гости из Немачке ће у Смедереву боравити и сутра, а током посете ће обићи историјске локалитете, школе и остала знаменита места, као и сам центар града Смедерева.