Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Пастирски дани у Липама

„Пастирски дани“ 5. манифестација посвећена очувању липске овце, одржана у суботу у Липама.

Најбоље примерке липске овце одгајио је Саша Филиповић из Липа. Он је проглашен за свеукупног победника овогодишњих Пастирских дана. За најбољег фрулаша изабран је Ранђел Минић из Крушевца, најбоља домаћа јела припремиле су гошће из Кузмина, док је ласкаву титулу најлепше чобанице 5. Пастирских дана, понела Наталија Ивановић из Винче.

У присуству заменице градоначелника др Јасне Аврамовић, Бојана Теофиловића помоћника градоначелника за локалну самоуправу, чланова Градског већа, бројних излагача, гостију и мештана, у суботу је у порти цркве у Липама одржана 5. манифестација „Пастирски дани“.
Пастирске дане организовала је Месна заједница Липе, под покровитељством града Смедерева, Фонда за развој пољопривреде и уз помоћ бројних спонзора. Сви они као и Црквена општина Липе и ОШ „Вук Караџић“ добили су плакету, односно захвалнице за несебичну помоћ у организацији манифестације. Посебну захвалност Липљани дугују доктору Слободану Павловићу који је својевремено одбранио докторску дисертацију на Сорбони на тему „Липска овца“. Његовом унуку Дарку Павловићу уручена је специјална плакета.
Липљани су осмислисли Пастирске дане да би од заборава сачували аутохтону расу оваца - липску овцу, која је наљ листи угрожених животињских врста, нагласио је поздрављајући присутне, Топлица Миловановић председник савета МЗ Липе.Чињеница да носи име нашег села само повећава обавезу да дамо свој допринос у очувању ове врсте и самим тим да је вратимо у њено природно станиште, у наше село - тамо где је настала. У плану нам је да уз помоћ града и ресорног Министарства оснујемо Клуб одгајивача липске овце, рекао је Миловановић.
На овогодишњој смотри липских оваца, изложена грла оцењивали су председник Комисије др Мирослав Жујовић, научни саветник у Институту за сточарство Земун, (ужа специјалност селекција, генетика и одгајивање малих преживара) и чланови жирија Фрида Бауман председник СУОКС-а и Радиша Петровић стручњак за сточарство Завода за пољопривреду Смедерево.
Похваљујем село Липе на очувању традиције. Све честитке за истрајност и ангажовање на очувању и популаризацији ове аутохтоне расе. Липска овца је од великог значаја за ово подручје. Обзиром на њене квалитете, генетску предиспозицију, производне параметре које има и генерално гледано на финансијски ефекат одгајивача, услови за гајење липске овце овде су  веома квалитетни, рекао је др Мирослав Жујовић. Сви одгајивачи су изашли на ову смотру са комплетним колекцијама овнова, оваца, шиљежи, двиски и јагањаца. То потврђује да се са целим стадима ради  квалитетно. Рад у овчарству није лак, профитабилнаст је ниска, нема брзе зараде те овчарска производња није примамљива млађим генерацијама. Изненадило ме је овога пута, да су одгајивачи схватили да будућа производња зависи од подмлатка а не од грла која су тренутно у експлоатацији. Свест одгајивача се у том погледу донекле променила. Има још грешака које треба поправити, пре свега уз помоћ стручних саветодавних служби. Пастирски дани, показало се, имају велику улогу у побољшању овчарске производње овог краја. Одраз свега тога да је већа масовност и бољи квалитет, тврди др Жујовић.


За свеукупног победника 5. Пастирских дана, проглашен је одгајивач липских оваца Саша Филиповић из Липа.
Најбољег овна, по оцени стручног жирија на смотри је имао Тихомир Стокић из Лугавчине. Другу награду освојио је Драгослав Марковић из Живковца а трећу Велимир Марјановић из Умчара.
У категорији оваца, прва награда припала је Драгославу Марковићу из Живковца, друга Тихомиру Стокићу из Лугавчине  и трећа Слободану Васићу из Умчара.
Велимир Марјановић из Умчара имао је набољу двиску, други је био Раде Стевановић из Бегаљице а трећи  Драган Пантић из Лугавчине
Најлепшу јагњад на овој смотри приказао је Слободан Васић из Умчара, други је био Раде Стевановић из Бегаљице а трећи Живомир Живковић из Умчара.

Фрида Бауман, председница Савеза удружења одгајивача коза и оваца Србије (СУОКС) од првих Пастирских дана учествовала је у оцењивању изложених грла ове аутохтоне расе оваца, која се налази на листи угожених животињских ресурса.
Она је истакла да су начињени приметни помаци за протеклих пет година. Одгајивачи су већ навикли да сами препознају квалитетна грла и направе селекцију. Имали смо тежак посао да изаберемо најбоље. С обзиром на то да је липска овца аутохтона популација која је слабо продуктивна, радује податак да овде данас имамо близу 150 грла. Специфично за ову изложбу је да имамо и младе произвођаче. Наиме, обично козе и овце гаје старачка домаћинства. На срећу последњих година то није случај, поред осталог на овим просторима и захваљујући Пастирским данима и већој популарности овчарске производње. Стада више нису тако мала а имали смо и произвођача са 4 овце и 8 јагањаца, што је реткост, знајући да је липска овца ниско продуктиван и да се још ређе близни. Стандарди су промењени, временом су настале измене у односу на карактеристике и вредности у односу на изворну расу али су резултати изванредни, нагласила је Фрида Бауман председница СУОКС-а.

Бројна удружења жена надметала су се у припремању домаћих јела. Председник жирија Часлав Илић, директор Туристичке организације Смедерево похвалио је труд свих учесница а пехаре и захвалнице уручила је Смиљка Јанковић председник Актива жена „Чобанице“ из Липа. У оцењивању сланог и слатког умећа учествовале су Јасмина Станојевић члан Градског већа и Снежана Савић Стиљковић начелник Одељења за привреду Градске управе Смедерево.
За свеукупнуког победника проглашене су гошће из Сремске Митровице. У категорији сланог умећа прва награда припала је удружењу „Поморавски вез“ из Осипаонице за „пастирски доручак“. Друго место заузеле су чланице актива „Свети Трифун“ из Сараораца за слане крофне, док су треће биле жене из удружења „Јабука“ из Удовица које су припремиле  слану питу.
У припремању слатких јела највишу оцену добила је штрудла које су направиле жене из удружења „Дика“ из Кузмина. Друге су биле жене из месне заједнице Папазовац а треће место су, за припремљену тарану, освојиле жене из Скобаља. Жене из
Мале Крсне направиле су најбоњи овчији сир, Лугавчанке су имале најукусније кисело млеко , а жене из МЗ Плавинац рол питу. За нјбоље представљене старе занате награђене су гошће из Јагодине.
За најлепшу чобаницу изабрана је Наталија Ивановић из Винче, прва пратиља била је Липљанка Снежана Живковић а друга пратиља Јелена Стевановић из Лучице.
Титулу најбољег фрулаша понео је Ранђел Минић из Крушевца. Такође су награђени фрулаши Зоран Милосављевић, Милисав Јовановић – Лепенац,  и Мицко Милосављевић.

У богатом програму наступили су фолклорни ансамбл из Винче, КУД „Милош Савић“ из Лучице и Културно уметничко друштво из Липа. Награђени су и најбољи литерарни радови ученика ОШ „Вук Караџић“ у Липама.

Пета ликовна колонија „Пастирски дани“ ове године окупила је 8 сликара.

Академски сликари Тома Петровић, Горан Поповић, Миливоје Јоксимовић и самоуки сликари Љиљана Недељковић, Дарија Јованић, Владимир Лукић и Зоран Бонић учесници су овогодишње сликарске колоније „Пастирски дани“

У ово дивно, бајковито место Липе, у ову  питомину надомак Смедерева где налазимо инспирацију, дошли смо на позив Добрице Обрадовића, сликара који је рођен у Липама, а живи и ради у Београду као и већина чланова овогодишње Колоније. Овде смо пети пут, односно од самог почетка организовања сликарске колоније у част Пастирских дана, истиче један од учесника колоније, сликар Миливоје Јоксимовић. Заступљене су различите технике, највише је уља на платну и графика. Мотиви су разноврсни, мртва природа, пејсажи али највише има оних наменских, тематских са  пастирима и овцама. Изузетно позитивне утиске потврђује то што не пропуштамо да дођемо у Липе на ову сликарску колонију, захваљујући пре свега овом срдачаном народу и његовој гоистољубивости. На свим досадашњим колонијама учествовало је у просеку по 10 сликара који су оставили по два – три дела, дакле више од сто слика остало је као залог овој дивној манифестацији и овом селу, каже сликар Миливоје Јоксимовић.
Иначе, слике се чувају у сали липске цркве „Успења Пресвете Богородице“ где је и отворена изложба поводом Пастирских дана. Недавно је уведен обичај да младим брачним паровима из Липа, месна заједница поклони по једну уметничку слику насталу за време сликарске колоније.