Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Патос креће у освајање Мале Азије и Далеког истока

Представа „Пластичне баште“ биће одиграна у главном програму Другог међународног позоришног фестивала за децу и омладину „Мала слова, велики снови“ у Истанбулу, у недељу, 7. октобра, а у току су и припреме за нова гостовања представе „Брат“ почетком следеће године у Италији.

Обе представе су копродукција смедеревског позоришта ПАТОС са италијанским Театром Кореја из Лећеа и обе у режији Салватореа Трамаћереа. Тако ове две представе настављају свој живот на међународним сценама.

У години на измаку, ПАТОС је са „Пластичним баштама“ учествовао на 8. Дечјем фестивалу у Ордуу у Турској, а потом као прво српско позориште после 21 године и на 52. Међународном дечјем фестивалу у Шибенику. Управо на фестивалу у Ордуу ПАТОС-у је уручен и позив за учешће на међународном  позоришном фестивалу за децу и омладину у Истанбулу.

Други међународни  позоришни фестивал за децу и омладину „Мала слова, велики снови“,  осмислило је Удружење историјског полуострва уметности и културе Истанбула.  Ово удружење и фестивал су од великог значаја, зато што Истанбул нема ниједан други фестивал овог типа. Фестивал подржава Министарство културе и туризма Турске – Одељење за културу у Истанбулу и друге установе и организације.

Фестивал почиње  4. oктобра, на Светски дан детета,  чиме организатор жели да нагласи његову важност и да посебан значај прослави овог догађаја. На неколико различитих сцена у Истанбулу биће одиграно 80 представа, 20 позоришта из 10 земаља. Поред позоришних представа у програму фестивала су и панел дискусије, семинари и радионице које ће водити глумци из Турске и других земаља. У пратећем програму фестивала одржаће се бројне представе уличног театра, видео пројекције анимираних филмова и концерти. Фестивал траје до 14. октобра.

Са уверењем да је уметност највеће оружје демократије, 2. Међународни позоришни фестивал за децу и омладину има за циљ да постигне ширу платформу са онима који верују у оно што позориште може да оствари.

- Ми верујемо да ће позориште елиминисати међународне баријере и формирати позитивне везе између људи различитих култура. Један од највећих циљева фестивала је да млади људи из различитих социо-културних погледа на свет размењују информације добијене из искуства. Из тог разлога, наш фестивал обухвата и друге родове, као што су улични театар, луткарске сцене, алтернативне сцене и позориште сенки – наводи се у позивном писму које је потписао Нурхан Услу, председник Савета фестивала у Истанбулу.

- ПАТОС наставља светска освајања. Позоришна трупа која траје 26 година успешно окупира део по део планете: почели смо од Србије, преко региона, затим смо преко Европе стигли до Мале Азије. Поново смо на међи Европе и Азије, а онда путујемо на Далеки исток. Остају нам Африка и Америка. Надам се да нећемо још дуго да чекамо, јер смо ухватили добар залет“ – каже Миљан Губеринић, глумац и директор ПАТОС-а.

Да подсетимо да је Град Смедерево покровитељ представе „Пластичне баште“, а после гостовања у Истанбулу којег зову и престоницом света до краја године са овом представом у плану су наступи поново у Хрватској, али овога пута у Ријеци, а могуће је и гостовање у Јапану, са којим ПАТОС има посебне културне везе.

Почетком 2013. године ПАТОС наставља турнеју са „Братом“, а прва гостовања биће у градским позориштима два града на северу Италије, Монфалконе (Монфалцоне, Театро Цомунале – 11. јануар) и  Касалмађоре (Цасалмаггиоре, Театро Цомунале – 12. јануар).