Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Патос у Италији

Глумци смедеревског позоришта Патос отпутовали су рано јутрос у Италију, где ће 11. и 12. јануара играти представу “Брат“.

Смедеревско позориште Патос започиње нову сезону мини турнејом у Италији, у оквиру које ће у два италијанска града Монфалконе и Касалмађоро, 11. и 12. јануара,  играти „Брата“ у тамошњим градским позориштима.

Потом следе нова извођења „Пиплфокса“ за најмлађе Смедеревце, са жељом да ову представу види и најмлађа публика других градова, пре свега она у Београду на фестивалу „Позориште Звездариште“ за који ће Патос и ове године аплицирати. На овом фестивалу трећа награда публике 2011. године додељена је представи „Пластичне баште“.

Из успешне 2012. године Патос у 2013. улази богатији за још једну нову генерацију глумаца и још једну нову представу за децу на свом репертоару, „Капетан Џон Пиплфокс“.

„Пиплфокс“, премијерно изведен средином децембра и успешно репризиран крајем месеца, придружује се двема већ неколико година актуелним представама са којима Патос наступа по земљи и иностранству.

„Пластичне баште“ и „Брат“ су рађене у копродукцији са Театром Кореја из Лећеа у Италији и обе представе у режији Салватореа Трамаћереа, док ће  „Пиплфокс“ остати забележен у историји Патоса као прва самостална продукција овог смедеревског позоришта.

„Пластичне баште“ у минулој години бележе наступе на 8. Дечјем фестивалу у Ордуу у Турској и на 52. Међународном дечјем фестивалу у Шибенику, као и на 2. Међународном позоришном фестивалу за децу и омладину „Мала слова, велики снови“ у Истанбулу.

Представа „Брат“, настала из перформанса „Просјачка опера”, који је био резултат међународног пројекта Номад сцене у коме су главни партнери били Театро Кореја из Лећа И позориште ПАТОС из Смедерева, одиграна је прошле године на историјском месту Кастело Арагонезе Отранто, у оквиру програма који се у овом живописном италијанском месту одвија од 27. маја до 30. септембра, под слоганом Ендија Ворхола „Желим да будем машина“.