Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


ПатосОФФирање 09 од 4. до 7. јула

Девети међународни мултумедијални фестивал ПатосОФФирање, који ове године носи поднаслов "Матрикула - Цена идентитета", биће одржан у Смедереву од 4. до 7. јула, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

 

Позориште ПАТОС из Смедерева од 4. до 7. јула организоваће 9. Међународни мултимедијални фестивал ПАТОСоффИРАЊЕ, на улицама, трговима и градским пешачким зонама, као и у просторима Центра за културу Смедерево.

 

Целодневне активности укључују улични театар и представе признатих позоришта из Србије и региона, перформансе, биоскоп на отвореном, изложбе, уметничке радионице, концерте и клупске вечери у којима учествује преко 150 извођача. Фестивал је намењен свим грађанима који у себи носе младалачки дух. Улаз на све програме је бесплатан.

 

Ове године, поред смедеревских, долазе ствараоци из Крагујевца, Ниша, Новог Сада, Зрењанина, Београда, Новог Града, Бања Луке, Витеза, Ријеке, Домжала, Љубљане, Пореча, али и из Немачке и Француске.

 

Ове године ПАТОСоффИРАЊЕ носи поднаслов „Матрикула". Матрикула или значка за личну идентификацију узета је за симбол програма ПАТОСоффИРАЊА 09, кроз који организатор жели да скрене пажњу на кризу идентитета, како појединца, тако и заједнице.

 

Отварање фестивала поверено је младим смедеревским ствараоцима, а специјални догађаји тог дана су "Марш Матрикула" - перформанс уједињених смедеревских позоришта, изложба и перформанс "Улица сећања", као и отварање летњег биоскопа "ПАТОСИНЕМА!".

 

ПАТОСоффИРАЊЕ ће такође, по други пут, представити својим грађанима "Живу библиотеку", остварену у сарадњи са Саветом Европе, Министарством за омладину и Канцеларијом поверенице за заштиту равноправности Републике Србије. Посетиоци ће поново моћи да кроз разговор са људима чији животи заиста јесу књиге, сазнају нешто више о њиховим причама, али и о себи и свакодневним предрасудама.

 

ПАТОС организује 4. јула и биоскоп на отвореном у парку поред Дунавског кеја, под називом "ПАТОСИНЕМА!". Биоскоп ће приказивати играна и документарна остварења савременог светског филма и трајаће до 1. септембра.

 

Част да отвори "ПАТОСИНЕМА!" припала је документарном филму "Дунав слободно плови" и ауторима Драгану Симеуновићу и Саши Перићу. Сталан термин биоскопа је 21х, а улаз на све пројекције је слободан.

 

ПАТОСоффИРАЊЕ 09 је подржано од стране града Смедерева, Центра за културу Смедерево и удружења БАЗААРТ из Београда. Биоскоп "ПАТОСИНЕМА!" подржали су Дивац фондација и Центар за културу Смедерево.

 

Многи програми на ПАТОСоффИРАЊУ 09 носиће ознаку НО БУДГЕТ. Реч је о уметничким делима која су настала упркос недостатку финансијке подршке Министарства културе, покрајинских, градских и других јавних фондова. На овај начин ПАТОС жели да скрене пажњу на „погубну праксу, на свим нивоима, која уместо културе финансира јефтину забаву и прети да уништи културни идентитет и будућност Србије".