Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Песник Дмитриј Александрович Мизгулин у Смедереву

Руководство града Смедерева организовало је у понедељак пријем за руског песника Дмитрија Мизгулина.


Подсетимо, добитник награде "Златко Красни" 43. по реду Међународног фестивала поезије "Смедеревска песничка јесен" је преводилац Душко Паунковић за превод са руског језика књиге песама "Јутарњи анђео" песника Дмитрија Александровича Мизгулина.

Градоначелница Смедерева  др Јасна Аврамовић, поздравила је госте из пријатељске Русије и подсетила на вишедеценијску традицију Смедеревске песничке јесени.

„Имајући у виду да су гости Фестивала песници, представници десетина земаља из целог света, тако да су ваше песме, захваљујући Смедеревској песничкој јесени, дошле до љубитеља поезије широм света“, рекла је градоначелница, пожелевши гостима добродошлицу у Смедереву.

Она је нагласила да Смедеревци воле руску песму, поезију и целокупно руско стваралаштво.

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић, изразио је задовољство да поздрави драге госте из Русије и поновио да Град Смедерево пуним капацитетом подржава Смедеревску песничку јесен.

„Са свим нашим гостима које дочекујемо у дане Фестивала, желимо да разговарамо и о другим темама које могу да нас додатно повезују“, истакао је Стојановић.

Песник Дмитриј Мизгулин, који је на челу Књижевног фонда Русије, чији је један од задатака промовисање литературе написане на словенским језицима, најавио је објављивање зборника у којем ће се наћи српски писци који ће бити представљени на руском језику, као и тематских часописа са савременим српски књижевним стваралаштвом.

„Наставићемо програм издавања књига које су са српског преведене на руски језик. Желимо да то буде догађај у културном животу земље и да књига нађе пут до читалаца“, рекао је Мизгулин захваљујући се за, како је рекао, овако неочекивани догађај у његовом животу.

Пријему су присуствовали икњижевник Сергеј Козлов, представнице издавачке куће Русика, Љубинка Миличић и Неда Бобић, члан жирија за награду  "Златко Красни" за словенске језике, Вера Хорват и директор Смедеревске песничке јесени, Горан Ђорђевић.