Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Пета смедеревска ноћ музеја

У суботу 18. Маја, од 18 до 2 часа после поноћи, биће одржана јубиларна, десета Национална ноћ музеја, а Пета смедеревска ноћ музеја.

 

Најмасовнија културна манифестација у Србији ‐ Ноћ музеја, биће одржана у Смедереву у суботу, 18. маја на пет локација - у смедеревском Музеју, у Галерији савремене уметности, Центру за културу, Народној библиотеци и у Малом граду Смедертевске тврђаве. Као и до сада, сви програми Пете медеревске ноћи музеја су бесплатни.

 

Музеј у Смедереву представиће Куварице, изложбу ауторке Наташе Николић, вишег кустоса етнолога Народног музеја Крагујевац из Збирке етнолошког одељења Народног музеја Крагујевац. Свечано отварање изложбе у 18 часова. Додатни садржај само у току Ноћи музеја:. Демонстрација технике веза и израде куварица, под називом Смедеревске везиље.

 

У Галерији савремене уметности Смедерево биће отворена изложба уметника Мрђана Бајића На лепом плавом Дунаву. Свечано отварање изложбе је у 19 часова. Осим поменуте скулптуре, креиране поводом програма Галерије савремене уметности Смедерево у оквиру Ноћи музеја, у Смедереву ће бити изложена још два велика рада: Горгона 2012 и Радничка класа иде у рај. Позадину ових скулптура чини инсталација Треш (1987/2007), која кроз шездесетак макета, скица и скулптура малог формата представља неку врсту мини ретроспективе и даје увид у претходно стваралаштво овог аутора, док 10 цртежа (2011/2013) откривају будуће пројекте у настајању.

 

Центар за културу Смедерево припрема програм под називом Улица сећања, изложбу фотографија и перформанс у Улици Краља Петра. Улица сећања се бави предрасудама између староседелаца и новопридошлих Смедереваца. Активности ће се одржати у Улици Краља Петра, у срцу града Смедерева. Додатни програм у току Ноћи музеја: Посебно креиран перформанс Ноћ сећања биће изведен само у току ове ноћи у 22 часа у Улици Краља Петра.

 

Народна библиотека Смедерево је најавила Књижевно вече  на Позајмном одељењу у 20 часова - Представљање књиге песама Миомирке Нешић Вертикале (Издавач Народна библиотека Смедерево). У програму је и изложба Немам више времена Десанка Максимовић (1898‐1993), изложба издања Научног одељења и Књижаре Народне библиотеке Смедерево, поводом 1700 година од Миланског едикта и продајна изложба књига у издању Народне библиотеке, са попустом од 50 одсто и упис нових корисника са попустом у износу од 500 динара.

 

Туристичка организација града Смедерева организоваће Тврђаву у ноћи, програм у

Малом граду Смедеревске тврђаве, чије ће капије бити отворене од 18 до 2 часа после поноћи.

 

Покровитељ програма Пете смедеревске ноћи музеја је Град Смедерево.