Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Побољшање енергетске ефикасности зграда - примена пројекта ДИСЦОВЕРИНГ ЕНЕРГY

У холу Градске управе отворена изложба термовизијских фотографија типских зграда са територије града.

 

Изложбу је отвореном прогласио Првослав Недељковић, помоћник градоначелника Смедерева за привреду, инвестиције и економски развој, а о самом пројекту говорила је Анита Мраовић, менаџер пројекта „Открити енергију", представник Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

 

Поставка представља наставак реализације пројекта Енергетске ефикасности у зградарству названог „Discovering Energy" који се реализује у 30 локалних самоуправа у Републици Србији и то у три региона: у југоисточној Србији, западној Србији и у Војводини.

 

Иначе, град Смедерево активно учествује у пројекту „Открити енергију", који је у сарадњи са ГИЗ-ом и Министарством започео пре годину дана, тако што је одабрано 5 репрезентативних објеката са територије нашег града, којима су данас уручени и такозвани енергетски пасоши.

 

Градови учесници су део асоцијације оформљене са циљем промовисања и иницирања метода енергетске ефикасности и део су пројекта „Ета градови", који има за циљ информисање и подизање свести у српској јавности о постојећем грађевинском фонду, потрошњи енергије у различитим типовима зграда и потенцијалним инвестиционим и неинвестиционим мерама за побољшање енергетске ефикасности.

 

Циљ овог пројекта је пружање подстицаја свим појединачним власницима или станарима да направе сопствену прецизну процену енергетске ефикасности своје зграде, на основу сличности са различитим референтним објектима. Истовремено пружа прилику локалним управама, Влади Републике Србије и учесницима на тржишту да имају увид у процену могућих уштеда на основу глобалне процене стања зграда у Србији.

 

Изложба термовизијских фотографија ће од 5. до 12. јуна бити постављена у фоајеу биоскопске дворане у Центру за културу.