Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Почела 2. фаза гасификације Смедерева

У наредне две године биће реализована инвестиција вредна 30 милиона евра.

       Почетком радова у  Фочанској, Горичкој и Венчачкој улици, почела је 2 фаза изградње дистрибутивне гасоводне мреже и кућних гасних прикључака на територији града Смедерева.
Ове три улице су само почетни део мреже. Наиме, по предвиђеном динамичком плану, изградња комплетне гасне дистрибутивне мреже на територији града Смедерева, укључујући и градске и сеоске месне заједнице, трајаће две године. Дужина укупне дистрибутивне мреже биће око 600 километара.
Почетку радова присуствовали су представници потписника Уговора: Србијагаса, Миленијум тима и града Смедерева.
       Јовица Будимир, извршни директор за инвестиције у Србијагасу истакао је да је ово наставак већ започетих радова у Смедереву. „Жеља нам је да са стратешким партнером  и градом Смедеревом завршимо комплетану гасоводну мрежу од 670 км и  17 мерно регулационих станица. Након тога око 30.000 домаћинстава имаће прилику да користи гас и наравно индустријски потрошачи“, рекао је Јовица Будимир извршни директор за инвестиције у Србијагасу.

„Ово је једна од највећих инвестиција која је ушла у наш град,  реч је о радовима вредним 30 милиона евра, нагласио је Бранче Стојановић, председник Скупштине града Смедерева. Он је истакао значај гасификације, посебно с аспекта екологије и смањења загађења.Такође је рекао да су житељи села, пољопривредници, посебно заинтересовани за коришћење гаса у повртарској производњи, тако да је ова инвестиција вредна и са економског аспеката. „Грађани ће моћи да пређу на енергент који ће, надам се у наредном периоду бити изнатно јефтинији“, навео је Стојановић.

„Као стратешки партнер, желео бих да кажем да ћемо све радове извести у предвиђеном року, што занчи да ће до краја 2013. године комплетно Смедерево бити гасификовано. Надам се да ће потрошачи бити задовољни“, рекао је поздрављајући присутне Стојан Вујко, генерални директор Миленијум тима.

„До сада смо урадили 17 кмгасовода, а у наредном периоду урадиће се још 600 километара, што значи да ће гас доћи до сваког домаћинства у граду и у селу“, констатовала је др Јасна Аврамовић заменик градоначелника Смедерева. Вредност инвестиције је 30 милиона евра, наравно то ради Србијагас, а оно што је повољност  јесте да ће  660 евра бити појединачни прикључак домаћинства на дистрибутивну мрежу. Тај износ се може поделити на рате. Ранија цена прикључка од 1.200 евра била је висока и то је било прилично скупо за наше суграђане. Тако да је на дужини од 17 км до сада урађене гасне мреже (од Музеја до Карађорђеве улице) био јако мали број прикључака што је и  успорило наставак радова, сматра заменица градоначелника др Јасна Аврамовић

„Првенствено, ову инвестицију видим као нова радна места, истакао је градоначелник Смедерева образлажући да је изградња 600 километара гасовода велики посао који захтева ангажовање више стотина грађевинских радника. Посао је насушна потреба града Смедерева. Миленијум тим ће ангажовати фирме са локала, тако да ће више стотина Смедереваца добити посао у наредне две године. У овом кризном периоду ова инвестиција може се сагледати као веома значајна за град. Нашли смо математику да цену прикључка доведемо на прихватљив ниво, око 600 евра. Наредне две године огромна грађевинска оператива ће бити ангажована. Као менаџер, ову инвестицију доживљавам као велики добитак за град“, истакао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић.