Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Почела Смедеревска песничка јесен

Отварањем Дванаестог сајма поезије и уручењем награде Змај Огњени Вук песнику Ђорђу Сладоју у Народној библиотеци Смедерево, у понедељак увече је почео 43. Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен. Поводом овогодишње песничке манифестације, раније истог дана, у Музеју је отворена изложба фотографија под називом „Смедеревска песничка јесен у објективу Жике Ранисављевића“.

Књижевна награда Змај Огњени Вук, уручена је Ђорђу Сладоју за књигу “Златне олупине”. Жири је у овој књизи препознао „плодотворну ослоњеност на магистралну основу наше националне песничке, књижевне и укупне културне традиције“.

Захваљујући се на награди, овогодишњи лауреат је подсетио да “оно што траје, утврђују пјесници”.

Награда Змај Огњени Вук се додељује за песничку књигу године, а право учешћа на конкурсу имали су песници из Србије и српског расејања који су објавили књигу песама на српском језику у периоду од јула 2011. до јула 2012. године.         

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, отварајући Сајам поезије, изразио је пријатну дужност да поздрави драге госте – песнике из целог света.

“Мислим да је Смедерево ових дана светска престоница поезије. Град са задовољством прати ову манифестацију, по 43. пут. Надам се да ћемо бити добри домаћини и да ћете понети лепе успомене из нашег Смедерева“, истакао је Стојановић.

Директор Народне библиотеке Смедерево, у којој се одржава Сајам поезије, Драган Мрдаковић, рекао је да изложба песничких књига, односно песничка продукција објављена на српском језику између два Фестивала, ове године броји 490 књига објављених код 170 издавача, више од 60 ауторских издања.

Претходно је члан Градског већа Миша Ивковић, у Музеју у Смедереву, отворио изложбу фотографија под називом „Смедеревска песничка јесен у објективу Жике Ранисављевића“.

„Задовољство ми је и част да вас поздравим испред Градског већа у Смедереву и у своје лично име и да вам поручим да је Смедерево до сада показало нарочиту пажњу у неговању манифестација које подржава деценијама. Настојаћемо да и у будућности будемо добри домаћини, који ће водити рачуна о нашем културном наслеђу“, поручио је Ивковић.

У каталогу изложбе, директзор Фестивала, Горан Ђорђевић, подсетио је да је Фестивал у протекле 42 године окупио више од 1.500 песника из свих крајева света и објавио више 250 књига, а фестивалске програме је пратило више од 150.000 посетилаца. Ова изложба, једног од најугледнијих српских фотографа Радослава Жике Ранисављевића има намеру да нам дочара део атмосфере фестивалског трајања...

Аутор изложбе је познати смедеревски фотограф Радослав Жика Ранисављевић, дугогодишњи фото репортер смедеревског недељника Наш глас и дневних новина Вечерње новости. Аутор је многобројних самосталних изложби.

Својим присуством и поезијом, коју су казивали, вече су употпунили песници из Белорусије, Грчке, Литваније, Ирске и Индије.

Изложба ће бити отворена до 3. новембра. Улаз је слободан, а покровитељ изложбе је Град Смедерево.

Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен, 43. по реду, до 18. октобра представиће више од 50 песника из 18 земаља са три континента.