Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Почела адаптација 3. спрата Монопола

У четвртак је почела адаптација трећег спрата Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.


План је да се трећи спрат зграде “Монопола”, у којој се налази Регионални центар, адаптира и опреми, како би се створили целодневни услови смештаја и исхране полазника семинара на простору од 600 метара квадратних.
 
„Тиме ће бити употпуњена понуда Регионалног центра, за смештај 32 учесника. На овај начин ћемо постати један од ретких центара у Србији, који ће корисницима понудити и смештајне капацитете”, рекао је директор Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, Боривоје Јаношевић.
 
Једини Регионални центар са смештајним капацитетима у Србији, тренутно се налази само у Нишу.

У Смедереву је крајем марта потписан уговор о донацији Агенције за развој и сарадњу Швајцарске, намењеној адаптацији трећег спрата “Монопола” за потребе смештајних капацитета Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.
 
Швајцарска агенција за развој и сарадњу се сагласила да обезбеди средства за реконструкцију и опремање будућих смештајних капацитета Центра, у износу од 140.000 евра.
 
Град је дужан да обезбеди преостала средства, у износу од пет милиона динара.

Представници Агенције за развој и сарадњу Амбасаде Швајцарске, у децембру прошле године изразили су спремност да помогну нови пројекат просторног и функционалног унапређења Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.
 
Град Смедерево је формирао Центар 2009. године уз помоћ и донацију Владе Швајцарске. Адаптацију и опрему је, са око 116.000 евра, финансирала Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а локална самоуправа је учествовала са око 33.000 евра.

Помоћ се заснива на Међудржавном уговору потписаном између влада двеју држава у области унапређења образовања и васпитања. Треба напоменути да ова помоћ није била једнократна, већ је Влада Швајцарске Конфедерације и наредних неколико година континуирано обезбеђивала средства за опремање центра.

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању отворили су 25. новембра 2010. године министар просвете у Влади Републике Србије, Жарко Обрадовић и амбасадор Швајцарске у Београду, Ервин Хофер (Erwin Hofer).

Регионални центри за професионални развој запослених у образовању успостављени су кроз пројекат Стручног усавршавања образовног кадра (Professional Development Project - PDP) , захваљујући меморандуму о разумевању, потписаном 24. јула 2003. између влада Швајцарске - Агенције за развој и сарадњу (SDC) и Републике Србије - Министарства просвете.

Поред Смедерева, овакви центри су основани у Нишу, Чачку, Ужицу, Кикинди, Крушевцу, Шапцу, Лесковцу, Кањижи, Крагујевцу, Књажевцу, Новом Пазару и Зајечару.