Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Почела производња конфекције у новој фабрици

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић и начелница Градске управе Милијана Новаковић посетили су данас нову фабрику конфекције високе моде у Смедереву.

Са првом страном инвестицијом у овој години, представнике руководства града Смедерева, упознала је директорка смедеревског погона француског предузећа „Маргот Фонтејн“, Зорица Милићевић.


„Производња је почела ових дана, још увек се уходавамо и прву пошиљку за иностранство требало би да завршимо следеће недеље. Имамо тридесетак запослених који раде у првој смени. Очекујемо проширење капацитета, а надамо се и проширењу погона. Одушевљена сам енергијом наших радница, које су показале велики ентузијазам и верујем да ће овај погон добро радити“, рекла је новинарима директорка Милићевић.
 
Градоначелница Смедерева је подсетила да је до реализације ове инвестиције дошло захваљујући напорима локалне самоуправе која је посредовала у проналажењу одговарајућег простора.

„Тридесетак наших суграђанки данас шије ексклузивне моделе за француско тржиште и мени је најважније да су наши људи нашли посао, почели да раде, примају редовне плате и решавају егзистенцијална питања око 50 породица“, истакла је градоначелница Аврамовић.

Она је изразила задовољство што је у кратком року прикупљена потребна документација за отпочињање производње и најавила нове инвестиције.

“Инвеститор се јавио седам дана пре локалних избора, а у року од месец и по је почео са радом, што сматрамо коректним временским периодом за прикупљање потребних дозвола и сагласности. Имамо десет озбиљних инвеститора са којима преговарамо ових дана и надам се да ћемо убрзо имати још оваквих нових погона који ће упошљавати 50, 125 и 325 радника, у производњи монтажних кућа, биогаса, скроба, или изради једнократног медицинског материјала“, рекла је Аврамовић.

Председник Скупштине града Смедерева оценио је да је у годинама кризе свако ново радно место велики успех.

„Радује чињеница да предузеће хоће да шири капацитете, а за локалну самоуправу нема важнијег задатка да проналази начине да доведе фирму која хоће да запосли 10, 20, 50, или више радника. Један од приоритетних задатака је да ову индустријску зону приведемо намени и да почну да ничу хале, како би се људи запошљавали“, нагласио је Стојановић.

Комплетан процес израде женске конфекције високе моде, од кројења до готових модела, одвија се под одређеним стандардима матичне фирме у Француској.

Власник зграде од око 650 метара квадратних у Шалиначкој улици б.б. је овдашњи предузетник Зоран Игњатовић. Зграда поседује, поред производног, магацински и изложбени простор.

Улица је прошле године асфалтирана, објекат има водоводни и телефонски прикључак, а испред зграде је паркинг простор. Закупац је додатно урадио топлотну изолацију, под и побољшао канализациони систем. Планирана је и адаптација дела за исхрану радника.

Власник предузећа "Маргот Фонтејн", које под истим именом послује у Француској и има свој вишедеценијски реноме, је човек из овог краја, Драган Петровић.