Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Почеле Новогодишње концертне свечаности

Новогодишње концертне свечаности (НОКОС) почеле су 3. и трајаће до 26. децембра, а одржавају се у знаку 75. година постојања Музичке школе у Смедереву.

Концерти, семинари и музичке радионице одржавају се у Музичкој школи „Коста Манојловић“ и Центру за културу, а предвиђено је и традиционално учешће ансамбла ДАМС про на Поноћној миси у Католичкој цркви у Смедереву.

НОКОС је манифестација у оквиру које се, током децембра, одвијају интензивне концертне активности ученика смедеревске школе, професора и музичара који гостују, као и стручна предавања и семинари угледних музичара и музичких педагога.

Београд има  БЕМУС, Нови Сад НОМУС, а Смедерево је од 2005. године увео НОКОС, у скромнијим оквирима, и тиме се уврстило у ред градова који током године, у једном периоду, организују концертне свечаности.

Новогодишње концертне свечаности ове године се одржавају у знаку 75. година континуираног и институционалног музичког образовања у Смедереву, а организатори манифестације су Музичка школа „Коста Манојловић“ и Град Смедерево.

Далеке 1921. године хонорарни наставник музике и певања у Гимназији, хоровођа певачког друштва „Ђурађ Бранковић“, Душан Штамбук, начинио је прве кораке у организованом развијању музичког описмењавања, истина у приватном аранжману, али је траса била припремљена.

Значајан напор уложио је Густав Пехар, који доласком из Дубровника у Смедерево 1937. године, преузима хор певачког друштва „Слога“ и својим ентузијазмом чини да Музичка школа у потоњем времену постане стожер културне активности. Мешовити хор друштва „Слога“, мањи симфонијски оркестар и ученички оркестар, доприносе живој ангажованости у стварању музике и у њеном интерпретирању.

У поратним временима, Школа постаје најпре Градска музичка школа, а од 1948. године прераста у Државну музичку школу, да би потом носила назив Нижа музичка школа.

Школа од 1962. године с правом носи назив по Кости Манојловићу (1890 - 1949), да би школске 1986/87. године прерасла основно - школско музичко образовање и отворила одсеке за средњошколце.