Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Почели програми 44. Смедеревске песничке јесени

Председник Oрганизационог одбора 44. Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен" и председник Скупштине града, Бранче Стојановић, отворио је у уторак Тринаести сајам поезије у Народној библиотеци Смедерево, којим су почеле овогодишње поетске свечаности.

 

„Велико ми је задовољство да овде, данас, у оквиру „Смедеревске песничке јесни"  отворим Сајам поезије. Сајмови су нешто што је познато и код нас и у свету, али ми смо јединствени по томе што имамо Сајам поезије. Овде, у храму смедеревске и српске културе, Народној библиотеци Смедерево, у прилици смо данас, такође, да започнемо Фестивал који је препознатљив, не само у нашој земљи, него и у свету", рекао је Стојановић.

 

Сајам поезије је јединствена изложба песничких књига на српском језику објављених током године. Такође, постављена је изложба књига Милоша Црњанског, једног од највећих српских песника, а поводом 120 година од његовог рођења.

 

У Библиотеци је уприличена и свечаност даривања. Домаћи и страни аутори даривали су Библиотеку у Смедереву својим најновијим издањима.

 

Затим је организован обилазак виле Обреновића, уз поетско-фолклорни програм. Учествовали су песници - гости Фестивала и Градско културно-уметничко друштво Смедерево.

 

После подне, од 17 часова и 30 минута у Винском граду биће организован програм „У славу Бахуса". Посетиоци ће моћи да слушају поезију и музику посвећену вину.

 

Вече Смедеревског орфеја и Сусрети песничких фестивала је у Концертној дворани смедеревског Центра за културу од 19 часова. Биће представљена поезија лужичко-српских песника и Фестивала поезије у Будишину у Немачкој, као и двојезична антологија лужичко-српских песника. О књизи ће говорити Мићо Цвијетић, Јан Крсани и Бенедикт Дирлих.

 

На крају првог дана програмског дана биће додељена награда Смедеревски орфеј овогодишњем добитнику. Награду ће уручити прошлогодишњи добитник ове награде смедересвки песник Живорад Ђорђевић Жеђ.

 

На овогодишњој песничкој манифестацији, једној од значајнијих у региону, која ће трајати до четвртка, 17. октобра, учествоваће песници из Кине, Русије, Немачке, Сједињених америчких држава, Бугарске, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Србије и других земаља, а најпрестижнија награда Фестивала ове године биће уручена кинеском песнику Џао Лихонгу.