Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Почели радови на решавању проблема водоснабдевања у моравским селима – Историјски дан за Град Смедерево, изјавила градоначелница

Изградњом цевовода и фабрике за прераду воде биће омогућено да исправна пијаћа вода из градског водовода стигне до сваке куће моравског подручја на територији Смедерева, изјавила је градоначелница Смедерева, поводом почетка радова у Шалинцу.

 

У понедељак је обележен почетак радова на изградњи транспортног цевовода Шалинац-Сегда, који ће омогућити организовано водоснабдевање у моравским селима, где живи више од 30.000 људи.

 

Почетку радова присуствовали су градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, председник Скупштине града Бранче Стојановић и директор ЈКП Водовод Смедерево Владимир Крстин са сарадницима.

 

Градоначелница Смедерева је том приликом истакла да је ово историјски тренутак за Град Смедерево.

 

„Дочекали смо дан када почињемо да испуњавамо обећање дато житељима моравских села да ће добити здраву и пијаћу воду из градског водовода. Град је доста помогао на реализацији овог пројекта, за почетак друге фазе КФВ програма и изградњу цевовода до моравских села Град ће издвојити 1.800.000 евра. Оно што је приоритет локалне самоуправе је да водовод и канализација стигну до најудаљеније куће на територији града Смедерева. Надам се да ћемо у овом мандату успети да допремимо пијаћу воду са ове тачке до Сараораца. Овде ће бити играђена и фабрика за прераду воде и из ње ће вода ићи до последње куће у Сараорцима.Честитам и ЈКП Водовод, коме је ово велики изазов, а пре свега, честитам на стрпљењу свим становницима моравских села којима смо данас започели решавање деценијског проблема водоснабдевања", нагласила је градоначелница.

 

Председник Скупштине града, Бранче Стојановић, поновио је да је реч о веома важном пројекту и подсетио на договор при формирању већине у Скупштини града Смедерева, а то је равномеран развој свих села, односно подручја Града Смедерева.

 

„Познато је да нам је Морава била жедна здраве пијаће воде. Процедура која је спроведена у претходном периоду је водила ка томе да данс почну радови. Искрено се надам да ће ускоро почети и радови на изградњи фабрике воде. Изабрани су извођачи, дефинисали смо рокове изградње и очекујемо да свако уради свој део посла, како би мештани, који су до сада били ускраћени, имали здраву пијаћу воду", истакао је Стојановић.

 

„Ово је почетак реализације пројекта друге фазе проширења система водоснабдевања у Смедереву, који се спроводи у сарадњи са Немачком развојном банком (КФW) и то значи почетак изградње моравског система водоснабдевања, најважнијег пројекта у овом тренутку", рекао је директор ЈКП Водовод Смедерево, Владимир Крстин и додао да је Град Смедерево у протеклом периоду издвојио огромна средства на реализацији разних пројеката из домена водоснабдевања.

 

Крајем августа потписани су уговори са представницима конзорцијума "Porr-Millennium" за реализацију пројекта „Пројектовање и изградња фабрике воде за снабдевање села моравског правца" и фирме "Инстел" из Новог Сада за изградњу транспортног цевовода пијаће воде од фабрике у Шалинцу до брда Сегда у Радинцу.