Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Почело обележавање Светог Трифуна

Програм обележавања Светог Трифуна, заштитника виноградара и винара, почео је у петак бесплатном провером квалитета вина и јаких пића регистрованих смедеревских произвођача и предавањем професора  Пољопривредног факултета у Београду, Слободана Јовића.

Фонд за развој пољопривреде града Смедерева, у циљу очувања традиције смедеревског виногорја, омогућио је свим заинтересованим власницима регистрованих винских подрума да донесу узорке вина и јаких пића на дегустацију и стручно оцењивање релевантне комисије.

“Посебно радује што је било неколико узорака овдашње аутохтоне сорте. Уједно, користим прилику да позовем Смедеревце да у четвртак дођу на проглашење победника и бесплатну дегустацију”, изјавио је за градски сајт директор Фонда, Јовица Вујовић.

Регистровани подруми из Смедерева и околине доставили су 23 узорка вина и 8 јаких пића, а најуспешнији ће бити награђени на Дан светог Трифуна,14.фебруара у Центру за културу, у времену од 11 до 13 часова.

После прегледа узорака, професор доктор Слободан Јовић је одржао предавање о производњи вина и грешкама које се најчешће јављају, а произвођачима посебно указао на неговање и чување вина, како би се поспешио квалитет.

“Углавном се влада производњом, уз неке мале недостатке. Треба да се негују вина, да се редовно доливају судови, током прераде да се благо делује. Да се не цеди, јер онда пређе у горке опоре материје и мора сукцесивно да се додаје сумпор-диоксид. Вина која смо данас дегустирали нису лоша, има и добрих - један Совињон, солидан Шардоне, Каберне, Мерло и нажалост ниједна Смедеревка није оставила утисак. Волео бих да ова аутохтона сорта буде више заступљена и да се умеша у кандидате за награде”, оценио је Јовић.

Традиционално, прозвођачи на овај празник посвећен Светом Трифуну излазе у винограде, орезују чокоте, лозу поливају најбољим вином, у жељи да род буде што бољи. Овогодишњи домаћин је Живадин Стојкић из Ландола.

Верници православне вероисповести 14. фебруар празнују као Светог мученика Трифуна, док је за припаднике католичке вероисповести Дан светог Валентина, а обележава се и као Дан заљубљених.

Град Смедерево поклониће 14.фебруара свим Смедеревцима музички програм под називом „У славу вина и љубави“ .

На концерту у Центру за културу, од 20 часова, наступиће Мирјана Стојановић, мецосопран, Жарко Данчуо и Душан Свилар, уз пратњу оркестра „Београдски солисти“ и под диригентским вођством Војкана Борисављевића.

Резервације за концерт могу се преузети на билетарници Центра за културу, током викенда од 17 до 20 сати и радним данима од 9-20 часова.