Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Почело обележавање стогодишњице Железаре Смедерево

Компанија Железара Смедерево д.о.о, обележава данас велики јубилеј фабрике – век постојања.

Поводом века постојања, у Центру за информисање Железаре Смедерево данас је отворена изложба фотографија „100 година Железаре у Смедереву (1913-2013) и 100 година индустрије челика у Србији“. Истовремено, изложбом је обележен још један јубилеј „60 година фабричких новина“, које носе епитет најстаријег листа у Смедереву.

Историјат Железаре и њен развојни пут представљени су изложбом фотографија и докумената, почев од иницијативе за оснивање Српског Акционарског Рударско Топионичког Индустријског Друштва (САРТИД) до данас.

Аустроугарски СТЕГ (Друштво државних железница), заједно са српским капиталом, упутио је 20.фебруара 1913.године министру Народне привреде молбу за оснивање САРТИД-а. Са српске стране, од виђенијих акционара, молбу је потписао Ђорђе Вајферт, индустријалац и гувернер Народне банке Краљевине Србије.

Оснивање САРТИД-а одобрено је 10.маја исте године, а 26.маја је одржан оснивачки збор акционара у Београду, на којем је изабран Управни одбор и председник Збора. Статутом је дефинисано име новог акционарског друштва – САРТИД, које је уписано у Регистар првостепеног трговинског суда у Београду 1.јуна 1913.године.

Изложбом фотографија кроз различите временске периоде и најзначајније године развоја представљена је традиција фабрике и њени запослени од 1913.до 2013.године.

Данас је у истом простору отворена и изложба новина и публикација о Железари, поводом још једног значајног јубилеја – 60 година фабричких новина, најстаријег листа у Смедереву. Први број листа „Железара“ објављен је 21.фебруара 1953.године, што је две недеље раније од најстаријег градског недељника који се и данас издаје под именом „Наш глас“.

Фабричке новине, издаване током 60 година, биле су и остале вредно сведочанство о Железари, њеном израстању у српског гиганта, о протеклим годинама, о раду, вредностима које су се поштовале, и њеним људима, стручним, вредним, храбрим, пожртвованим, какви су и данас запослени Железаре Смедерево.

Железара данас има погоне у Радинцу код Смедерева, у Шапцу и Кучеву и поносно слави овај велики јубилеј, у нади да ће ускоро поново покренути своју производњу челика и наставити традицију дугу 100 година.

Представницима медија обратила се портпарол Железаре Смедерево, Душанка Ранковић, истакла је да је свакако реч о најзначајнијем датуму у историји фабрике, пословној историји Смедерева и свих генерација Смедереваца који су у овим погонима радили, живели уз фабрику и стварали њену историју. Гости су послужени и рођенданском тортом.