Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаштва и економско оснаживање

У оквиру реализације актуелног трећег пројектног циклуса у Смедереву „Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаштва и економско оснаживање“, немачка организација ХЕЛП најавила је додатни информативни састанак за све којима је потребна подршка у започињању малог бизниса.

Састанак ће бити одржан у уторак, 2. октобра, у 12 часова у Скупштинској сали зграде Градске управе, а позвани су сви заинтересовани, првенствено незапослени, који желе да себи и својим породицама обезбеде редован извор прихода да пристуствују презентацији пројекта.

На презентацији ће бити доступне детаљне информације о пројекту, начину и условима пријављивања, као и пријавни формулари за конкурисање.

Подршка у оквиру ХЕЛП-овог програма, биће пружена оним лицима која задовоље социјалне и економске критеријуме. Критеријуми омогућавају селекцију реалних и одрживих малих бизниса, али чија реализација није могућа кроз комерцијалне кредите. Њима ће бити пружена подршка у опреми у вредности од око 2.400,00 евра, пакет пословних обука (бизнис план, маркетинг и менаџмент), стручне обуке за релевантне делатности, и саветодавна стручна подршка унапређењу развоја малих бизниса.

Обавезе клијената, који са ХЕЛП-ом потпишу уговоре о донацији, су регистрација пословне делатности у складу са законодавством Републике Србије, као и да похађају пословне и стручне обуке, обаве 15 часова друштвено корисног рада за добробит локалне заједнице, и изврше повраћај 20% од вредности донације која им буде одобрена.

Пројекат финасира Немачка влада, а вредност дела активности које ће се спровести у Смедереву износи 168.340,00 евра, у чему Град учествује са 35,6 одсто, односно 60.000,00 евра. Овим средствима биће подржано укупно 50 малих бизниса у областима заната, услуга и пољопривреде, од чега је 25 клијената у процесу потписивања уговора.

Пројекат „Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаштва и економско оснаживање“ реализује се од 1. марта 2012. до 31. октобра 2013. године у градовима Лесковац, Краљево, Ниш, Нови Пазар, Смедерево и Врање и општина Бела Паланка, Бујановац, Мерошина, Пирот, Прибој, Пријепоље, Прешево, Сврљиг и Тутин.

Општи циљ програма је допринос одрживом развоју у Србији са посебним освртом на оснаживање локалних економских стуктура у циљним градовима и општинама. Томе ће допринети посебни циљеви кроз економску и едукативну подршку локалном развоју, у виду грантова намењених малим бизнисима.