Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Погледи из бескраја

Еминентни сликар и вајар Милан Туцовић биће гост Центра за културу Смедерево, у среду, 11. децембра.

 

О свом приступу уметности, особеностима своје поетике, свом стваралачком искуству и идејама водиљама у  раду на пољу ликовне уметности, аутор ће говорити на трибини „Погледи из бескраја", која се организује у оквиру образовно-научног програма.

 

„Сликар снажне симболичке нарације, сноликих представа, заокупљен човеком и  његовим егзистенцијалним статусом својим делима постиже својеврсну митологизацију трајања и призора. У онтолошком и естетском простору Туцовићевих слика места налазе идеје градитељства, духовног трагалаштва, пристаништа, магичне кутије испуњене успоменама, рециклирање и реанимирање расходованих предмета. Често загаситих и патинастих тонова, са стишаним светлом на приказаним ликовима, слике захтевају медитативни поглед и обраћају се унутрашњем бићу, имагинацији, отварају ка Тајни."

 

На трибини ће, поред истакнутог уметника, говорити јереј др Жељко Ђурић, аутор рада о теолошким импиликацијама Туцовићевог сликарства. Трибина почиње у 19 сати, улаз је слободан.