У селу Липе одата почаст палим херојима Бијенална награда - Јагошу Марковићу Александру Берчеку - награда за животно дело „НУШИЋЕВА ЕРА, НАША МЕРА“ Представници јапанске компаније „Маyекаwа“ посетили Смедерево


Покренута иницијатива за решавање проблема наводњавања

Покренута је иницијатива за капитално решавање проблема наводњавања свих сеоских месних заједница шумадијског краја, где примарну пољопривредну производњу чине воћарство и виноградарство.

На данашњем састанку у Градској управи са представницима сеоских месних заједница шумадијског краја, који је иницирало градско руководство, покренута је иницијатива, која ће бити достављена Градском већу, у вези са предузимањем првих корака за решавање проблема наводњавања и израду Идејног решења.

Генерални пројекат наводњавања дела града Смедерева обухватио је четири села, односно, катастарске општине Удовице, Сеоне, Петријево и Водањ. Површина која је претпостављена да се наводњава је 2.000 хектара.

Прва фаза Генералног пројекта наводњавања обухвата 500 хектара под воћем и виноградима, а у току су активности на изради Главног и Идејног пројекта за прву фазу Генералног пројекта за поменуте катастарске општине.

Према иницијативи председника месних заједница шумадијских села, чија је примарна производња воћарство и виноградарство, предложиће се израда Генералног пројекта и за остала воћарска села - Ландол, Колари, Вучак, Мало Орашје, Суводол, Друговац, Врбовац, Бадљевица, Биновац и Луњевац.