Посета граду Охриду Пројекат Инклузивно предшколско васпитање и образовање ОБАВЕШТЕЊЕ ... Посета Словачке делегације граду Смедереву


Положени венци на спомен обележје официрима 250. ракетне бригаде пво страдалим у НАТО агресији 19. априла 1999. године на положају у селу Липе код СмедереваНа положају на Вису, у атару села Липе, на данашњи дан пре 11 година погинули су наши суграђани потпуковник Благоја Радић и капетан И класе Роберт Лајчак.Код спомен обележја у облику ракете и данас су се, као и претходних година, с дужним поштовањем окупили представници локалне самоуправе, мештани Липа и Смедерева, представници  250. ракетне бригаде ПВО Војске Србије, ученици ОШ Вука Караџић, делегације бројних удружења и организација, да са породицама Радић и Лајчак посете место где су, бранећи отаџбину, животе изгубили наши суграђани.

"Поштоване породице Радић и Лајчак, уважени гости, старешине и војници  19. априла 1999. године служећи отаџбини, раме уз раме са својим ратним друговима, потпуковник Благоја Радић и капетан прве класе Роберт Лајчак дали су највише што човек може, у одбрани своје земље, дали су свој живот. Наш народ је кроз историју прошао кроз многа искушења. И тих дана, 1999.  ово је била земља храбрих. На жалост јунаштво никад није било без жртава такао и на данашњи дан пре 11 дана када су бранећи небо над Србијом, Смедеревом, Липама храбро  погинули Благоја и Роберт. Њихов народ, њихова земља и саборци одужили су им се незаборовом чији је симбол и ово спомен обележје", рекао је између осталог мајор Звонко Марић и позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту страдалима.

 
 Венце су у име града Смедерeва
положили градоначеник
Предраг Умичевић
и председник Скупштине града,
Горо Реџић.

"Данас је дан када се преплићу два осећења, осећање туге и осећање поноса. Поносни смо што смо као мали народ у својој историји увек водили одбрамбене ратове, никада нисмо били окупатори, рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић и додао: " Бранили смо оно што  човек може да брани - своју земљу, град и своје огњиште. Пре 11 година десило се нешто што у историји није забележено у Европи а можда и у свету. Србија је нападнута од стране НАТО алијансе. Србија је дала многе жртве, претрпели су и друштво и војска и појединци... и свакако овде у Смедереву породице Радић и Лајчак. Те жртве су обавеза за све нас да се саћамо, негујемо оно што су ти људи дајући своје животе вредновали. У ово тешко време, када је светска криза опхрвала све државе света, можда заборавимо на неке вредности које су врло важне - осећај и воља за слободом, жеља де се живи у слободном друштву. Радић и Лајчак су пре 11 година у једном таквом уврењу дали свој живот.
Српски народ има све оне вредности које имају остали  европски народи, а наша коначна победа ће бити када они који су нас напали  признају своју грешку. Верујући у ту победу можемо да се обавежемо да ћемо  се  сећати оних који су дали своје животе да бисмо ми данас живели у слободи и да ћемо помагати њиоховим породицама", истакао је градоначелник Предраг Умичевић.

Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине града подсетио је присутне да је у извештајима забележено: погинули приликом бомбардовања НАТО авијације извшавајући борбени задатак.
"Ушли су у историју у бескрајне колоне оних који нису устукли пред јачим, бранећи своја огњишта и своју земљу. Остали су привржени идеалима слободе и хуманости. Били су једноставни, принципијелни и храбри људи, привржени професији и својим принципима. Као такви остали су у сећању својих породица и суграђана", рекао је Стојановић додајући да је прошло 11 година, време каратко за историју, али довољно да се заборавља тај рат, његови учесници, жртве и њихови цинични џелати...
" Недавно је Мадлен Олбрајт изјавила да је најтежи њен задатак био да изрежира хуманитарну катастрофу на Косову. Потом су брже боље рекли да је у питању био лапсус. Наравно да је лапсус цела истина. Не смемо да заборавимо. Правда је често веома спора, али достижна", истакао је заменик председника Скупштине града, Бранче Стојановић

У име житеља Липа присутне је поздравио Милутин Бранковић, чалан МО МЗ Липе. У програму су учествовали ученици ОШ "Вук Караџић" .
Венце су потом положили представници Команде 250. ракетне бригаде противваздухопловне одбране, а у  име града Смедерва градоначеник Предраг Умичевић и председник Скупштине града, Горо Реџић. Венце и цвеће положили су представници бројних удружења и организација, Социјалистичке партије Србије, СУБНОР-а, МЗ Липе, ОШ Вук Караџић и наравно породице Радић и Лајчак.