... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


Положени венци на спомен обележје официрима 250. ракетне бригаде пво страдалим у НАТО агресији 19. априла 1999. године на положају у селу Липе код СмедереваНа положају на Вису, у атару села Липе, на данашњи дан пре 11 година погинули су наши суграђани потпуковник Благоја Радић и капетан И класе Роберт Лајчак.Код спомен обележја у облику ракете и данас су се, као и претходних година, с дужним поштовањем окупили представници локалне самоуправе, мештани Липа и Смедерева, представници  250. ракетне бригаде ПВО Војске Србије, ученици ОШ Вука Караџић, делегације бројних удружења и организација, да са породицама Радић и Лајчак посете место где су, бранећи отаџбину, животе изгубили наши суграђани.

"Поштоване породице Радић и Лајчак, уважени гости, старешине и војници  19. априла 1999. године служећи отаџбини, раме уз раме са својим ратним друговима, потпуковник Благоја Радић и капетан прве класе Роберт Лајчак дали су највише што човек може, у одбрани своје земље, дали су свој живот. Наш народ је кроз историју прошао кроз многа искушења. И тих дана, 1999.  ово је била земља храбрих. На жалост јунаштво никад није било без жртава такао и на данашњи дан пре 11 дана када су бранећи небо над Србијом, Смедеревом, Липама храбро  погинули Благоја и Роберт. Њихов народ, њихова земља и саборци одужили су им се незаборовом чији је симбол и ово спомен обележје", рекао је између осталог мајор Звонко Марић и позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту страдалима.

 
 Венце су у име града Смедерeва
положили градоначеник
Предраг Умичевић
и председник Скупштине града,
Горо Реџић.

"Данас је дан када се преплићу два осећења, осећање туге и осећање поноса. Поносни смо што смо као мали народ у својој историји увек водили одбрамбене ратове, никада нисмо били окупатори, рекао је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић и додао: " Бранили смо оно што  човек може да брани - своју земљу, град и своје огњиште. Пре 11 година десило се нешто што у историји није забележено у Европи а можда и у свету. Србија је нападнута од стране НАТО алијансе. Србија је дала многе жртве, претрпели су и друштво и војска и појединци... и свакако овде у Смедереву породице Радић и Лајчак. Те жртве су обавеза за све нас да се саћамо, негујемо оно што су ти људи дајући своје животе вредновали. У ово тешко време, када је светска криза опхрвала све државе света, можда заборавимо на неке вредности које су врло важне - осећај и воља за слободом, жеља де се живи у слободном друштву. Радић и Лајчак су пре 11 година у једном таквом уврењу дали свој живот.
Српски народ има све оне вредности које имају остали  европски народи, а наша коначна победа ће бити када они који су нас напали  признају своју грешку. Верујући у ту победу можемо да се обавежемо да ћемо  се  сећати оних који су дали своје животе да бисмо ми данас живели у слободи и да ћемо помагати њиоховим породицама", истакао је градоначелник Предраг Умичевић.

Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине града подсетио је присутне да је у извештајима забележено: погинули приликом бомбардовања НАТО авијације извшавајући борбени задатак.
"Ушли су у историју у бескрајне колоне оних који нису устукли пред јачим, бранећи своја огњишта и своју земљу. Остали су привржени идеалима слободе и хуманости. Били су једноставни, принципијелни и храбри људи, привржени професији и својим принципима. Као такви остали су у сећању својих породица и суграђана", рекао је Стојановић додајући да је прошло 11 година, време каратко за историју, али довољно да се заборавља тај рат, његови учесници, жртве и њихови цинични џелати...
" Недавно је Мадлен Олбрајт изјавила да је најтежи њен задатак био да изрежира хуманитарну катастрофу на Косову. Потом су брже боље рекли да је у питању био лапсус. Наравно да је лапсус цела истина. Не смемо да заборавимо. Правда је често веома спора, али достижна", истакао је заменик председника Скупштине града, Бранче Стојановић

У име житеља Липа присутне је поздравио Милутин Бранковић, чалан МО МЗ Липе. У програму су учествовали ученици ОШ "Вук Караџић" .
Венце су потом положили представници Команде 250. ракетне бригаде противваздухопловне одбране, а у  име града Смедерва градоначеник Предраг Умичевић и председник Скупштине града, Горо Реџић. Венце и цвеће положили су представници бројних удружења и организација, Социјалистичке партије Србије, СУБНОР-а, МЗ Липе, ОШ Вук Караџић и наравно породице Радић и Лајчак.