Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Помоћ пољопривредницима

Канцеларија за рурални развој у Смедереву у сарадњи са УСАИД- Агробизнис пројектом, организовали су данас у Пленумској сали градске управе Смедерево са почетком у 11х, презентацију програма финансијске подршке за увођење међународних стандарда у области пољопривреде и система безбедности и квалитета хране.


Главни циљ овог програма је подизање конкуретности  пољопривредних газдистава и агробизниса путем пружања неопходних бесповратних средстава која ће омогућити сертификацију једног или више међународно признатих стандарда у области безбедности и квалитета хране.


Подршка је намењена привредним друштвима, пољопривредним задругама и индивидуалним пољопривредним произвођачима са већим обимом производње  који се баве производњом свежег и прерађеног воћа и поврћа, меса и месних прерађевина, млечних производа, печурака, лековитог биља, и шумских плодова, и то за следеће стандарде:


1. Добра пољопривредна пракса у складу са ГлобалГАП стандардом;
2. Система заштите животне средине – ИСО 14001;
3. Система управљања безбедношћу хране – ИСО 22000 и ХАЦЦП;
4. Органска производња – Органиц;
5. Специфични тржишни стандарди – Халал, Косхер, БРЦ, ИФЦ и други стандард.
На овом скупу, присутнима су се обратили: Предраг Милошевић, координатор Канцеларије за рурални развој и Бранкица Обућина и Славенко Ђокић из УСАИД-а.

Иначе, Инвидуална финансијска подршка за увонење стандарда (сертификацију) износи највише 5,000 америчих долара, за финансирања до 70% трошкова сертификација. Свака одобрена активност мора бити завршена у периоду од три месеца од дана потписивања уговора о додели бесповратних средстава. Средства се додељују по принципу рефундације трошкова, које оствари прималац бесповратних средстава током реализације одобреног пројекта.