Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Помоћ породичним фирмама

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић, у друштву градоначелнице Смедерева др Јасне Аврамовић и начелника Подунавског управног одбора Радослава Цокића, посетио је породично предузеће Бајан доо и њихову живинарску фарму у Михајловцу.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић захвалила се министру, како је рекла, што је дошао да подржи породични бизнис у смедеревском крају, а и шире.

 

„У протекле две године, породица Ђорђевић је започела самосталну производњу и направила линију за прераду живинског меса. Упошљава 30 људи, углавном Михајловчана. То је оно што желимо. Да се оваква производња развија што више у нашим сеоским заједницама, а да пољопривреда буде оно што ће да обележи привредни развој Смедерева у наредном периоду. За то имамо пуну подршку Владе, свих министарстава и првог потпредседника", рекла је градоначелница, честитајући младим домаћинима на постигнутим резултатима и пожелела им да прошире капацитете и запосле што више мештана овог села.

 

Министар Љајић је истакао да ће будућа Влада помоћи све оне који покрећу властити бизнис, посебно породичне фирме, јер „не можемо смањити незапосленост уколико не помогнемо тај предузетнички дух, развијамо га и афирмишемо".

 

„Наши домаћини су успели и без помоћи државе да изграде ову фарму са прерађивачким капацитетима. Зато смо данас овде, да истакнемо пример који смо видели данас у Михајловцу. Ми морамо као држава помоћи да наставе са производњом од 5 тона дневно, који могу значајно да се увећају", рекао је Љајић.

 

Он је нагласио да Србија годишње производи 98 хиљада тона живинског меса, а да је за домаће тржиште потребно 170 хиљада тона.

 

„Ми то можемо да произведемо, уколико искористимо постојеће капацитете и уколико помогнемо овакве привреднике и овакве произвођаче. Ако се сви кунемо да нам је пољопривреда стратешка привредна грана, морамо пре тога радити на ревитализацији села, довести адекватну инфраструктуру до сваког, макар и удаљеног села у Србији и учинити све да подстицајима помогнемо онима који се баве пољопривредном производњом", истакао је Љајић.

 

Он је посебно издвојио производњу меса и подсетио да данас у Србији, у оквиру пољопривредне производње, биљна производња учествује са 65 посто, а производња меса са 35 одсто. 

 

„Морамо тај однос значајно да променимо, као што је у Европској унији и зато смо данас овде да подржимо ове људе, да истакнемо примере добре праксе који постоје и да кажемо да Србија може значајно више да производи, прерађује и извози много више него данас", казао је министар.

 

Он је истакао да је Србија прошле године извезла 2,1 милијарде евра пољопривредних производа и хране и додао да са малим улагањима и већим ентузијазмом можемо да извеземо хране и до 5 милијарди евра годишње, јер су капацитети свакако већи.

 

Министар Љајић је претходно обишао реновирану сеоску амбуланту у Осипаоници, где ће бити упослени лекари са евиденције Националне службе за запошљавање.