Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Помоћ становништву и током ванредног стања

Након проглашења ванредног стања од стране Републике Србије Градски штаб за ванредне ситуације свакодневно заседа. Данашња седница је на дневном реду имала више тачака које су од директног значаја за грађане Смедерева, као што су информације  o стању леда, стању електроенергетског система, централном грејању и функционисању ЈП за стамбене услуге Смедерево, мерама за помоћ социјално угроженом становништву.

На конференцији за новинаре која је одржана након седнице , командант Штаба за ванредне ситуације, градоначелник   Предраг Умичевић, између осталог је рекао:
„ Влада Републике Србије је донела Одлуку у циљу заштите енергетског система, на препоруку ЕПС-а, о ограничењу испоруке ел. енергије  одређеним установама и компанијама које су велики потрошачи,а које нисуод виталног значаја за свакодневно функционисање.
Грађанима у установама које обезбеђују виталне услуге (топлане, болнице,водоводи,прехрамбеникомбинати и слично) струја неће бити искључивана. Наредба је да се искључи декоративна и рекламна расвета,  да се догревање у пословним просторијама сведе на минимум, да Кризни штаб уради процену делатности које нису од виталног значаја за како би се потрошња ел. енергије свела на технолошки минимум.
Такође је потребно упутити апел  свим домаћинствима да максимално смање потрошњу ел. енергије како би и у наредном периоду имали редовно снабдевање електричноменергијом.“
Према речима Ненада Јоцића, начелника Одељења за  ванредне ситуације из Републичког хидрометеоролошког завода стигло је упозорење да владају опасне временске појаве,односно температуре испод - 15 степени које могу проузроковати не само материјалне штете већ су опасне по здравље  и по живот људи. Што се тиче одбране од леда за сада на терену нема никаквих интервенција (ангажовање ледоломаца или минирање) на снази је само мониторинг. Проглашена је забрана пловидбе и  ванредна одбрана од леда. Марина је окована ледом, као и десна обала Дунава код пристаништа Железаре Смедерево.  
Према речима Хранислава Мирковића, капетана Лучке капетаније у Смедереву тренутни ледоход  највероватније прећи у ледостај и упозорио да су  Костолачки канал и Дунавац залеђени што може представљати проблем за функционисање.
Директор ЈП за стамбене услуге Милорад Ђорђевић информисао је присутне да је ово предузеће започело са ноћним режимом грејања, што значи да ће и у току ноћи станови бити грејани смањеним интензитетом, чиме ће и јутарњи старт бити олакшан. Ово је још једна мера заштите електроенергетског система којом ће се избећи догревање станова грејалицама.
„ Пре два дана је дат налог свим Саветима месних заједница, Центру за социјални рад, Црвеном крсту и Народној канцеларији да прикупи информацију о свим лицима који су угрожени јер је основни циљ овог Штаба заштита живота и имовине наших суграђана“-истакао је Умичевић.
Према речима Весне Коларић за набавку огрева пријавиле су се  133 породице и 65 за храну .  У прихватилиште Црвеногкрста у Малој Крсни смешетено је 8 лица. Евидентирано је више али нису желеле смештај. Како се запомоћ јавила и самохранамајка са 9-оро деце биће размотрена могућност смештаја у Сигурну кућу.
У Народну канцеларију стигло је 85 захтева. Штаб за избеглице је одобрио 300.000 динара за набавку по 2 метра дрва за избегла и расељена лица.
Штаб је упутио препоруку Дому здравља да према потребама обезбеди присуство Патронажне службе у прихватилишту Црвеног крста. Одобрено је и милион динра а одлучено је  и да се оформи радна група која ће синхронизовано радити,  како се неби догодило да се појединим лицима дуплира помоћ  и како би што већи број породица био збринут на адекватан начин.
Током стања ванредних околности, град Смедерево још једном показује социјалну одговорност према свом становништву, па брзим и ефикасним реакцијама успева да обезбеди нормално функционисање.