Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Посета делегације пројекта ПАИРС

Делегација пројекта Паирс - Програма за активну инклузију Рома у Југоисточној Европи, оквиру посете Србији, боравила је у среду у Смедереву.

 

Представнике Хоусинг Центра и партнера у пројекту, испред Градске управе, поздравили су председник Скупштине града, Бранче Стојановић и помоћник градоначелника за здравство и социјалну заштиту, Весна Јеремић Драгојевић.

 

„Изражавам задовољство што сте у оквиру ваше посете Србији данас у Смедереву, где ће вам бити представљена наша достигнућа у овој области", рекао је Стојановић.

 

Осврћући се на положај популације Рома и напоре Града да поспеши њихову социјалну инклузију, о искуствима Смедерева у области социјалног становања у заштићеним условима говорили су помоћник градоначелника Весна Јеремић Драгојевић и директор Центра за социјални рад Миодраг Надашкић.

 

"Драго ми је да је Смедерево изабрано као пример добре праксе за збрињавање социјално угрожених категорија, а као што говори и сам назив презентације Живети као остали свет,

То и јесте био циљ када смо се укључили у овај пројекат", поручила је Драгојевић.

 

Након презентације гости су обишли објекте за становање у заштићеним условима, у насељу Ковачићево.

 

Ромска етничка заједница, која броји 10-12 милиона људи, представља највећу етничку мањину у Европи. Истраживања показују да је, упркос многим деценијама пажње и великом броју програма и иницијатива, ромска заједница и даље изложена дискриминацији и социјалној искључености, а њихов једнак приступ раду, образовању, социјалној и здравственој заштити, адекватном становању, другим јавним службама и правосуђу је и даље ограничен.

 

 Лидери држава чланица ЕУ одлучили су да подигну 20 милиона људи из сиромаштва до 2020. године. Већина Рома спада у ову циљну групу. Политике и програми који имају за циљ да олакшају борбу против дискриминације и социјално укључивање, у будућности би требало да се заснивају на позитивним искуствима из постојеће праксе.

 

У складу са тим, циљ двогодишњег регионалног пројекта ПАИРС је да кроз анализу иницијатива усмерених на социјалну инклузију Рома идентификује добре праксе и формулише и упути препоруке везане за програмирање европских и националних фондова. Очекује се да ће пројекат омогућити унапређење и повећање ефикасности добрих пракси и обезбедити услове за дугорочну интеграцију ромске популације.

 

Хаусинг Центар је учесник пројекта ПАИРС са партнерима из још 8 земаља Европе, а водећи партнер је хуманитарна организација Малтешки добротворни сервис из Мађарске. Поред невладиних организација, у пројекту као партнери учествују и надлежне институције, министарства, национални савети и локалне самоуправе.

 

Пројекат је финансиран из фондова ЕУ, из програма за Југоисточну Европу, преко Министарства за европске интеграције, са укупним буџетом од  2 - 2,5 милиона евра.