Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Потписан Меморандум о разумевању за изградњу РафинеријеУ Београду је 10. новембра потписан Меморандум о разумевању који ће омогућити изградњу рафинерије нафте у Смедереву, инвестиције вредне 250 милиона долара.

У присуству градоначелника Смедерева, Предрага УмичевићаМеморандум су потписали директор ЦИП-а Милутин Игњатовић и заменик директора компаније "Комико оил" Радомир Радивојевић, како је најављено, потписивање конретних уговора очекује се већ крајем наредне недеље.

Заменик директора компаније "Комико оил" Радомир Радивојевић тврди да је инвестиција у Смедереву једна од највећих у Европи.

"Изградња рафинерије у Смедереву најбитнија је економска вест у последњих десет година. Страни медији већ коментаришу да ако дође до те инвестиције, да ће то бити највећа инвестиција у Европи", рекао је Радивојевић.

Он је додао да је укупна инвестиција вредна 250 милиона долара, да се изградња рафинерије планира на пролеће.

Радивојевић је истакао да ће рафинерија бити грађена према најсавременијим еколошким стандардима и да је планирано да се дневно производи 100.000 барела сирове нафте.

Према његовим речима, америчка компанија "Global energy group", која је акционар "Комико оила", биће добављач сирове нафте за смедеревску рафинерију, а већ су потписани уговори са компанијама које ће дистрибуирати гориво у окружењу.

Радивојевић је казао да је планирано да се део деривата пласира на домаће тржиште, али да није у плану отварање сопствених пумпи, већ да се планирају уговори са домаћим компанијама као што је НИС.

Према речима градоначелника Смедерева Предрага Умичевића, на седници локалне скупштине већ је донета одлука о уласку у поступак издавања земљишта на коме треба да се гради рафинерија, али ће бити неопходно и да у скупштини буде потврђен и уговор о закупу.

"На Скупштини општине би требало да буде усвојен и План детаљне регулације", казао је он и подсетио да је и тај докуменат такође важан за почетак реализације инвестиције.

Директор ЦИП-а Милутин Игњатовић изјавио је да је меморандум потписан након два месеца преговорања и изјавио да је задовољан што ЦИП учествује у тако великом пројекту.

Према његовим речима, Саобраћајни институт већ ради више пројеката у Смедереву, у друмској и железничкој инфраструктури, а очекује се да буде ангажован и на изради пројектне документације за луку Смедерево, чија се изградња такође планира у будућности.

Како је објаснио, ЦИП би требало да уради пројектну документацију која се тиче повезаности рафинерије са друмским и железничким саобраћајем, али и са нафтоводом.

Игњатовић је навео и да ће ЦИП са својим пројектима допринети да се у рафинерији производе висококвалитетна горива као што су - еуро дизел 10, еуро дизел 8, као и керозин.