Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Потписан Уговор Пројектна компонента изградње монтажних кућа

Представници локалне самоуправе, Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и хуманитарне организације АСБ, потписали су данас у Смедереву Уговор Пројектна компонента изградње монтажних кућа, у циљу трајног стамбеног збрињавања избеглих и расељених лица из колективних центара.

 

Уговор су потписали, у име Града Смедерева, градоначелница др Јасна Аврамовић, у име Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, помоћник комесара Иван Гергинов  и представник АСБ-а Иван Марин.

 

Градоначелница Смедерева се захвалила свим данашњим актерима на успешно завршеном послу, а посебно АСБ-у и Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије.

 

„Изградњом ових кућа, 42 стамбене јединице, биће омогућено затварање колективног центра ОРА Радинац у 2014. години. Наравно, сарадња са Комесаријатом и АСБ-ом се наставља, у оквиру економског оснаживања ових породица. Град Смедерево, поред бесплатног земљишта, обезбеђује и комунално опремање", рекла је градоначелница и истакла да су овим пројектом обухваћене и 4 породице које живе у просторијама грађевинске фирме Рад.

 

Помоћник комесара у Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије, Иван Гергинов, подсетио је да је Радинац био највећи колективни центар за избегла и расељена лица на Балкану и после 20 година решили проблем и стамбено збринули ова лица, иако смо сиромашна земља.

 

„Моја дужност је да напоменем да су средства обезбеђена из претприступних фондова ЕУ, да је Град Смедерево наш сјајан партнер, АСБ је имплемент партнер који је све своје обавезе на време завршавао и нема сумње да ћемо и овај посао привести крају и на време. У наредне три године сазидаћемо 17.000 стамбених решења и збринути 70.000 лица која нису по колективним центрима, него живе у неусловном приватном смештају. Као што је рекла градоначелница, има још пуно посла на интеграцији, на економском оснаживању, на прављењу социјалних кооператива, где ћемо увећати проценат домицилног становништва", рекао је Гергинов.

 

Представник АСБ-а, Иван Марин, захвалио се Граду Смедереву који је, како је рекао, прпознао овај пројекат као битну ставку у решавању питања и проблема избеглих и интерно расељених лица.

 

„Наравно, све ово не би било могуће без средстава ЕУ, за овај пројекат су обезбеђена средства из ИПА 2011, чија је укупна вредност 1.044.000 евра, од којих ће око пола милиона евра бити уложено у Град Смедерево. Такође, Фондација Ана и Владе Дивац ће нам финансијски помоћи да повећамо број кућица и заједнички циљ је да овај посао завршимо и тим људима пружимо достојан живот", поручио је Марин.

 

Члан Градског већа за рад и социјалну политику Љиљана Животић Живановић изразила је задовољство успешном сарадњом на решавању овог проблема ове године и подсетила на 34 објекта у Малој Крсни.

 

„Креирали смо Одлуку о буџету за наредну годину и нисмо заборавили на обавезе у оквиру реализације овог пројекта, а то је комунално опремање и уређење ове локације где ћемо наставити изградњу монтажних кућа за расељавање породица које су још у колективном центру, решаваћемо јавну расвету, а струју и воду смо већ прединвестирали и решили прикључке. Тренутно у Радинцу имамо стотинак лица и на овај начин сви ће бити стамбено збринути."

 

Она је подсетила да је расписан конкурс за грађевински материјал за интерно расељена лица и нагласила да је, после стамбеног збрињавања, највећа обавеза свих актера је егзистенција тих лица. У том смислу, локална самоуправа ће предано радити на реализацији ових пројеката и у наредном периоду, закључила је Љиљана Животић Живановић.