Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Потписани уговори са незапосленим лекарима и стоматолозима

У Смедереву су у петак потписани уговори са незапосленим лекарима и стоматолозима, који ће бити ангажовани за рад у сеоским амбулантама на подручју града Смедерева.

 

Свечаности су, поред потписника - 11 лекара и 4 стоматолога, присуствовали и државни секретар у Министарству здравља Републике Србије, Берислав Векић, градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, председник Скупштине града, Бранче Стојановић, члан Градског већа за здравство, др Ивица Јевтић и директорка Дома здравља, др Весна Ивковић.

 

Државни секретар у Министарству здравља Републике Србије, Берислав Векић оценио је данашње потписивање уговора са лекарима и стоматолозима, који ће бити ангажовани за рад у сеоским амбулантама, као сјајан потез локалне самоуправе и јединствен пример у Србији.

 

"Један сјајан потез локалне самоуправе која помаже у решавању проблема, конкретно у здравству. Запослити све лекаре и стоматологе са Бироа, то је раритет на просторима Републике Србије, којим треба да пођу и друге локалне самоуправе. Желим да истакнем овај велики хумани чин који је направила градска управа, на челу са градоначелницом, др Јасном Аврамовић и њеним комплетним тимом", нагласио је Векић.

 

Он је будућим лекарима пожелео пуно успеха у раду, да оправдају указано поверење и изразио наду да ће се надограђивати и стално учити, али и да ће бити група лекара која ће много мање размишљати о одласку из Србије и поручио да ће Министарство здравља подржавати и даље овакве акције и све будуће напоре локалне самоуправе у циљу унапређења здравственe заштитe.

 

„Мислим да се у Србији овакав догађај није скоро десио, да сви незапослени лекари буду ангажовани. Оно што је град Смедерево желео и годинама маштао, јесте да се рад сеоских амбуланти појача и да више немамо редове у амбулантама. Следећа акција је да свака сеоска амбуланта, која има услове, добије и одређене специјалисте из одређених области - педијатра, интернисту, гинеколога, као и ултра-звучну дијагностику", рекла је градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

 

Она је честитала младим лекарима и стоматолозима „који ће данас почети свој радни век", поручила да ће подржати њихово стручно усавршавање и пожелела им да дочекају и пензију у смедеревским здравственим установама.

 

„Очекујем да своје знање усмерите ка грађанима Смедерева, са жељом да наши Смедеревци буду здрави, јер само здрав човек може добро да ради, да има наду и веру и да сви заједно здрави уђемо у реформе и бољитак", истакла је др Јасна Аврамовић.

 

Градоначелница је за средину марта најавила и отварање хипербаричне коморе у Смедереву, а за април и почетак рада Завода за јавно здравље у том граду и поручила да за ову локалну власт "ништа прече и светије није од људског здравља".

 

Председник Скупштине града, Бранче Стојановић, подсетио је да је локална самоуправа недавно преузела бригу о примарној здравственој заштити, која ће ангажовањем ових младих људи бити побољшана, а постојећи лекари растерећени и изнео податак да поједини лекари имају и по 120 прегледа.

 

Након потписивања, организован је обилазак реновиране амбуланте у Осипаоници, која ће почети са радом 1.марта и која ће, поред примарне здравствене заштите, пружати и специјалистичке услуге за мештане из неколико села моравског краја.

 

Здравствени радници биће ангажовани на одређено време преко Дома здравља, на период од 6 месеци, а средства за њихове зараде биће обезбеђена из буџета Града Смедерева.

 

Сличну акцију, локална самоуправа у Смедереве реализовала је прошле године, када су ангажовани сви професори физичке културе у скло