Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Потписани уговори у оквиру пројекта „Спорт у школе

Данашњим потписивањем уговора са 22 професора физичке културе и васпитања, који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање у Смедереву, почело је спровођење пројекта „Спорт у школе", за који је Град Смедерево издвојио 5.000.000 динара.

Локална самоуправа ће током једне школске године, финансијски подржати спровођење пројекта „Спорт у школе" у смедеревским основним школама, у циљу унапређења и развоја спорта, пре свега базичног спорта код деце нижих разреда.

На иницијативу градоначелнице, др Јасне Аврамовић, у 2013.години су опредељена значајнија средства у корист Савеза за школска спортска такмичења и олимпијско васпитање у Смедереву, ослањајући се на поменути програм Министарства образовања и Министарства омладине и спорта.

Тим поводом, данас је градско руководство присуствовало свечаном чину потписивања уговора за незапосленим професорима физичке културе, који се налазе на евиденцији смедеревске филијале Националне службе за запошљавање.

„Желели смо да проширимо овај програм на све основне школе и тако омогућимо деци приступ образовању и физичкој култури, јер су првобитно добијена средства за две школе, а незапослене професоре да радно ангажујемо", рекла је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

„Намера је да помогнемо и родитељима, који у овим тешким временима немају довољно средстава да омогуће деци бављење спортом у клубовима, где се плаћа чланарина", нагласила је градоначелница и додала да се у Градској управи размишља о наставку овакве добре праксе у наредном периоду и ангажовању других профила и кадрова у образовању деце од првог до четвртог разреда и најавила ангажовање професора страних језика.

Градоначелница је поздравиле професоре који су данас потписали уговоре, пожелевши им успешно ангажовање на почетку овог пројекта и закључила да сада на евиденцији Националне службе за запошљавање у Смедереву нема више незапослених професора физичке културе и васпитања.

Помоћник градоначелника за омладину и спорт, Саша Момић, поновио је да је Град Смедерево подржао пројекат финансијски и организационо у пуном капацитету, што је Смедерево сврстало у мали број градова који реализују програм на овај начин. Он је подсетио да је рад са децом најлепши, али и најтежи и најодговорнији посао, па ће рад ангажованих професора бити праћен и оцењиван.

Члан Градског већа за спорт и омладину, Ненад Максић, поручио је професорима своју жељу да покушају да науче децу да им спорт буде начин живота, а не обавеза два или три пута недељно. Он је додао да ће мерило успешности њиховог рада бити колико деце буду имали и усмере их на даљи рад и развој у спортским клубовима.

Председник Савеза за школски спорт у Смедереву, Душан Вукоје, изразио је захвалност градском руководству на препознавању пројекта и омогућавању већем броју професора да се укључи у овај програм. Он је такође замолио директоре школа и њихове наставнике да помогну овим младим људима око реализације пројекта.

У пројекат „Спорт у школе", који је крајем прошле године покренуо Савез за школски спорт Србије, укључено је 25 градова, а Смедерево је рекордер по броју ангажованих професора са евиденције незапослених лица.