Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Потпредседник Владе Републике Турске обишао Смедеревску тврђаву

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић разговарала је у недељу са потпредседником Владе Републике Турске Бекиром Боздагом о могућностима сарадње Смедерева и Турске.

 

Потпредседник Владе Републике Турске Бекир Боздаг са сарадницима, међу којима су били посланици парламента Републике Турске, делегација Агенције за развој и координацију Турске (ТИКА), амбасадор Турске у Београду, у оквиру прве посете Србији, обишао је Смедеревску тврђаву у друштву домаћина, градоначелнице др Јасне Аврамовић и заменика градоначелника Бојана Теофиловића.

 

Градоначелница Смедерева је упознала госта са актуелним радовима на рестаурацији и конзервацији Смедеревске тврђаве и „обнављању свега што је зуб времена уништио, како би је сачували за наредне генерације".

 

„Након ових радова, желимо да направимо инфраструктуру, неопходну за озбиљнију туристичку презентацију и квалитетније садржаје у самој тврђави, која нас повезује кроз историју и остаће вечна веза између Смедерева и Турске и то је место где можемо да сарађујемо", нагласила је градоначелница.

 

Вицепремијер Турске се сагласио са градоначелницом Смедерева и додао да су народи две земље пријатељски и братски, а Смедеревска тврђава је повод да учврстимо сарадњу у будућности.

 

„Тврђава је симбол братства, пријатељства, лепих односа између народа Србије и Турске, као што је било у прошлости, тако би требало да буде данас и у будућности. Добио сам детаљне информације од амбасадора Турске у Београду и председника и директора ТИКЕ. Мислим да у наредном периоду можете заједно радити на потребној рестаурацији, поготово Турског хамама и Турске куле. Будите у контакту са амбасадом Турске у Београду и развијајте сарадњу, а ја сам њима дао све потребне директиве", рекао је потпредседник Владе Турске.

 

 

Он је окупљеним новинарима рекао да је у петак имао састанке у Београду на високом нивоу, са председником Владе Србије, потпредседницима и министрима, на којима су размењена мишљења о сарадњи на многим пољима и пренео утиске, који су га обрадовали, да су владе обе земље заинтересоване за продубљење и развој сарадње.

 

„Наша два народа спаја иста култура, иста традиција, исти обичаји и заједничка историја, што је само повод да у будућности још боље сарађујемо и будемо још ближи и бољи пријатељи. Наша сарадња на економском пољу није на задовољавајућем нивоу, имајући у виду економске потенцијале ове земље, али видим да постоји једнака воља за заједничким деловањем и сарадњом, јер само тако можемо нашу сарадњу да увећамо 2-3 пута више и уверио сам се да је овај народ спреман за то, као и турски народ. Ми охрабрујемо и подржавамо све турске инвеститоре да дођу и инвестирају у свим сегментима друштва у Србији", истакао је потпредседник Владе Републике Турске Бекир Боздаг.

 

На крају обиласка Смедеревске тврђаве размењени су пригодни поклони.

 

Повод доласка Потпредседника Владе Републике Турске у Србију је састанак са председником Владе Србије и отварања два објекта у нашој земљи, Шејх Мустафино турбе у Београду и основне школе у Новом Пазару.

 

Висока делегација Републике Турске, пре Смедерев,а посетила је Рамску тврђаву, где је потпредседник Владе Турске Бекир Боздаг, обећао комплетну рестаурацију овог културно историјског објекта на обали Дунава.