Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Позоришни фестивал „Нушићеви дани“ од 4. до 17. априла у Смедереву

Лауреати Нушићевих дана глумица Олга Одановић и редитељ Егон Савин

Двадесет осми позоришни фестивал „Нушићеви дани“ биће одржан  у Смедереву од 4. до 17. априла – саопштено је у уторак 29. марта на Конференцији за новинаре, одржаној у Музеју Народног позоришта у Београду. Олга Одановић, драмски уметник из Београда овогодишњи је лауреат „Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару”, а Егон Савин, редитељ из Београда, први је лауреат новоустановљене бијеналне „Нушићеве награде за редитељски рад”. У званичној, такмичарској селекцији је шест представа из Србије, Македоније и Босне и Херцеговине.

Програм свечаног отварања манифестације почиње 6. априла, полагањем венаца на споменик Браниславу Нушићу испред Центра за културу Смедерево, након чега ће у Галерији Центра за културу бити отворена изложба слика Саве Стојкова, сликара из Сомбора.

Манифестацију 28. „Нушићеви дани“ отвориће др Јасна Аврамовић, заменик градоначелника Смедерева. Након тога, у оквиру циклуса „Нушићеви лауреату“ биће уприличено уметничко вече са са глумцем Љубомиром Убавкићем Пендулом, односно Кабаре „Пендула и пријатељи“. Љубомир Убавкић Пендула, глумац из Крагујевца, добитник је „Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару“ за 1994. годину.

У оквиру пратећих и предфестивалских програма биће одиграно пет представа из Србије и Босне и Херцеговине, а биће одржан и дефиле олдтајмера, сусрети цинцарских друштава и други програми. У оквиру издавачке делатности „Нушићевих дана“ биће објављене две књиге, од којих је једна монографија “Звезда у очима Талије” Олга Одановић Петровић, овогодишњег лауреата „Нушићеве награде глумцу-комичару“, аутора др Драгане Чолић-Биљановски. Друга, чији је аутор Милосав Буца Мирковић је “Нушићеве глумице хероине нашег театра”.
Главни фестивалски програм отвориће 11. априла драмски писац Стеван Копривица, након чега ће ансамбл Крушевачког позоришта одиграти „Пут око света” Бранислава Нушића, у режији Југа Радивојевића, прву од укупно шест представа које ће се ове године такмичити за најбољу по оцени стручног жирија, али и у којима ће публика у Смедереву уживати на овим данима и такође наградити најбољу по свом изборуНа крају фестивала биће додељене фестивалске награде: Нушићева награда за најбољу представу у целини по оцени Стручног жирија, Нушићева награда за најбољу представу у целини на основу гласова публике, Нушићева награда глумцу комичару и новоустановљена бијенална Нушићева награда за редитељски рад.
Жири у саставу „Светлана Бојковић“, дрмска уметница из Београда, председница, мр Татјана Лазаревић-Милошевић, професор књижевности из Смедерева и Милосав Буца Мирковић, књижевни и позоришни критичар из Београда, на седници одржаној у Београду 10. новембра 2010. године, једногласно је одлучио да признање „Нушићева награда за животно дело глумцу-комичару“ додели Олги Одановић – Шекспировој, Стеријиној, Нушићевој и нашој поетеси глуме.

       "Глума наше поетесе Олге Одановић се готово стално креће у нама као некакав спор калеидоскоп, подстичући у позадини свести чудесне облике који се непрестано губе и појављују, чија је судбина на посебан, окултни начин повезана с афективним покретима нашега ја. И ту би било потребно врло прецизно расветљавање, јер психичке реалности које се тако назиру у духу постоје обично ван речи, имамо их у покрету, у мигу, у трептају" - рекла је у образложењу Светлана Бојковић, председник жирија за доделу награда.