Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Предлог развоја Марине Смедерево

Град Смедерево је данас, уз подршку GIZ/Ambero-Icon, представио Предлог развоја Марине Смедерево, након децембарске презентације студије изводљивости, као најозбиљнији пројекат на ову тему урађен до сада, са грубом проценом потребне инвестиције од око 19 милиона евра, која, са хотелом и затвореним базеном, износи око 54 милиона евра.

На данашњој презентацији и тематској дебати, говорили су Харолд Милер, вођа Пројекта „Унапређење управљање земљиштем на нивоу локалних самоуправу Србији”, у оквиру којег је реализована студија, професор Хајнер Хас, аутор Студије изводљивости Марина Смедерево и Ненад Крчум, директор Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште Смедерево.

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, захвалила се гостима, за које је рекла да су уложили много времена и труда у изради Студије изводљивости Марине Смедерево.

„Ово је наш други састанак поводом Пројекта Марина Смедерево, веома битног за наш град и у име градске власти, али и свих Смедереваца, могу да кажем да нећемо одустати од сређивања Марине. Кроз време и етапе, можемо за пар година да очекујемо почетак овог пројекта, стратешки битног за Смедерево – у области туризма, привреде, али и свеколиког развоја Смедерева“, истакла је градоначелница.

Она је изразила очекивање да ће град Смедерево, заједно са поменутим партнерима, реализовати овај пројекат, а после овог, требало би да уследи и састанак са заинтересованим инвеститорима. Додала је да треба направити још низ корака, како би направили предузеће које ће управљати и бринути о Марини.

Данас је представљена и макета Марине Смедерево, а најављена је, као један од корака у развоју пројекта, презентација на једном од најзначајнијих сајмова за привлачеље инвеститора – ЕXPO Real, који ће се одржати у Минхену током октобра.

У оквируданашње презентације, приказани су развојни циљеви, предлог урбанистичког решења, као и даљи кораци у имплементирању пројекта.

Предлог развоја Марине Смедерево предвиђа уређење постојеће локације и изградњу основних и пратећих садржаја једне модерне марине, са затвореним базеном и хотелом у залеђу.

Груба финансијска калкулација пројектовала је износ од око 19 милиона евра, као укупну инвестицију изградње марине. Од те суме, око 11,5 милиона евра се односи на грађевинске радове, око 2,5 милиона за хидрограђевинске радове и око 5 милиона евра за инфраструктурно опремање.

Аутор пројекта је на ове износе додао око 13,5 милиона евра за изградњу затвореног базена и за хотел нешто више од 27 милиона евра, што даје коначну цифру од око 54 милиона евра.

Пројекат предвиђа изградњу четири главна мола у облику латиничног слова У, са укупно око 150 пловила, плус три места за бродове дужине 20 метара и више, а на Дунаву код улаза у марину и место за пристајање туристичких бродова, крузера.

Почетак пројекта изградње овом студијом је планиран 2015. године, а почетак рада предузећа две године касније.

Пројекат у Смедереву требало би да буде полазна основа за концепт развоја марина на целом Дунаву, поновио је данас аутор.

Марина у Смедереву налази се у кориту реке Језаве, низводно и у залеђу Смедеревске тврђаве, што отвара реалну перспективу развоја међународног речног туризма, сагласили су се учесници данашње презентације и дебате.

Студија изводљивости смедеревске марине је пројекат подржан од стране немачког Савезног министарства за привредни развој и сарадњу у реализацији немачке организације GIZ.