Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Представљање најновије књиге Виталија Шенталинског

Познати руски песник и прозни писац Виталиј Шенталински, у среду 13. новембра у Центру за културу, у овиру научно-образовног програма, представиће смедеревској публици своју најновију књигу „Злочин без казне".

 

Овај аутор је у жижу светске јавности доспео када је објавио грађу из архива КГБ-а која се тицала репресираних руских књижевника, између осталих и Булгакова, Пастернака, Цветајеве и других. Врло је занимљив начин на који је Шенталински дошао до ових материјала које је касније преточио у три књиге: „Изненађења Лубјанке" (1990), „Васкрсла реч" (1999) и „Злочин без казне" коју ће нам овом приликом представити сам аутор.

Наиме, када су архиви КГБ-а отворени за јавност, важило је правило да се они могу добити само на увид, а њихово умножавања односно копирање, фотографисање или прављење белешки било је строго забрањено. Шенталински је тако при сваком одласку у архив у недрима испод одеће крио диктафон, а онда полугласно, себи у браду исчитавао документа и на тај начин их износио ван. Његова супруга му је пружила неизмерну помоћ у срећивању грађе. Она је узевши две године неплаћеног одсуства са свог посла предано прекуцавала све оно што је Шенталински доносио из архива.

 

Када је прва књига „Изненађења Лубјанке" угледала светлост дана 1990. године то је одјекнуло и изазвало велику пометњу у јавности, не само у Русији већ и ван њених граница. Исте године је ово дело представљено и на Београдском сајму књига где је било апсолутни хит. Наш академик и књижевни критичар Никола Милошевић рекао је да је Шенталински први писац који је успео да подигне један велики камен, испод кога се много тога налазило, а захваљујући њему и испузало на светлост дана.

Иако је широј јавности најпознатији по овим својим делима Виталиј Шенталински је у књижевне воде упловио као песник, на шта је веома поносан. Објавио је неколико збирки песама, а једну од њих „Покажи лице" превела је са руског наша суграђанка, историчар уметности, писац и преводилац Вера Хорват, за шта је била и номинована за престижну преводилачку награду.

 

Овај аутор, иначе врло занимљива и свастрана личност и по свом образовању а и по животном искуству (завршио Арктички поморски универзитет, Факултет журналистике на Московском државном универзитету, учествовао у пет арктичких експедиција, радио као новинар и уредник радио и тв програма, добитник бројних награда из ове области) своју последњу књигу „Злочин без казне" представиће Смедеревцима заједно са преводиоцима Љубинком Милинчић и Недом Николић Бобић, у Концертној дворани од 18 часова.

 

Модератор ове књижевне вечери је Данијела Милошевић, уредник научно-образовног програма Центра за културу, а улаз је слободан.