Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Представљен Извештај о безбедности саобраћаја у 2012. години

Савет за безбедност саобраћаја града Смедерева представио је на конференцији за новинаре Извештај о безбедности саобраћаја на територији града Смедерева у 2012. години.

 

Члан Градског већа и председник Савета за безбедност града Смедерева, Горан Крчмаревић истакао је да се први пут јавности Смедерева, Градском већу и Скупштини града подноси овакав извештај, оцењујући да је човек један од највећих фактора узрока саобраћајних несрећа.

 

„У 2012.години догодило се 395 саобраћајних несрећа на општинским путевима и улицама у насељеним местима на територији града Смедерева. У саобраћајним незгодама учествовало је 777 лица, од којих је 608 возача. Последице су 6 смртно страдалих, 40 тешко повређених, 251 лице са лаким телесним повредама, а у 344 незгоде настала је материјална штета", рекао је Крчмаревић.

 

Крчмаревић је навео да су најчешћи узроци саобраћајних несрећа извођење непрописних радњи у саобраћају, непрописна и неприлагођена брзина кретања возила, вожња под дејством алкохола и неуступање првенства пролаза.

 

Савет је, с тим у вези, предложио одређене мере, Градско веће усвојило и упутило Скупштини града Смедерева на усвајање, у циљу побољшања безбедности саобраћаја на територији града Смедерева.

 

На првом месту је унапређење саобраћајне инфраструктуре на територији града Смедерева кроз извођење неопходних радова и мера техничког регулисања саобраћаја на улицама и општинским путевима на којима се у посматраном периоду догодио највећи број саобраћајних незгода, а то су Карађорђева, 16. Октобра, Деспота Ђурђа, Лукијана Мушицког Црвене армије, Л1 Смедерево-Шалинац и Л20 Колари Раља.

 

Градско веће је задужило Одељење за Одељење за урбанистичко-комуналне, имовинско-правне, пословни простор и инспекцијске послове да сачини текст дописа који ће бити упућен надлежним министарствима да се за 2014.годину обезбеде средства за израду техничке документације и израду кружних токова на саобраћајницама раскрснице државног пута П202 Смедерево-Младеновац, са обилазницом око Смедерева, јер је ова саобраћајница проглашена за „црну тачку" на територији града Смедерева, са 27 незгода у 2012.години

 

Начелник Одељења саобраћајне полиције ПУ Смедерево, Милисав Димитријевић, похвалио је рад овог тела и нагласио неопходност његовог постојања.

 

„Уназад неколико година, стање безбедности саобраћаја је по свим параметрима и статистичким подацима релативно задовољавајуће, у смислу броја саобраћајних незгода, a у прошлој години је настављен тај тренд. Саобраћајна полиција је прошле године алкотестирала око 10.000 возача, од којих је 1.057 лица под утицајем алкохола било елиминисано из саобраћаја, што је један од приоритета у нашем раду, поред брзе вожње, непрописног претицања и неуступања првенства пролаза", нагласио је Димитријевић.

 

Домитријевић је додао да се тренд смањења саобраћајних незгода наставио и у прва три месеца ове године и упутио апел возачима моторних возила да не чине саобраћајне прекршаје, не због санкционисања, него из разлога своје и безбедности других учесника у саобраћају.

 

Руководилац за послове саобраћаја у Градској управи Смедерево, Дејан Стојиљковић, нагласио је важност извештаја који ће се наћи пред одборницима, због чињенице да се Град активно укључује и добија важну улогу у подизању безбедности саобраћаја, са крајњим циљем смањења броја погинулих и повређених лица на територији града Смедерева.