Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Представљен нови број часописа Монс Ауреус

Година 2013, донела је смедеревском часопису за књижевност, уметност и друштвена питања Монс Ауреус два јубилеја: пре три месеца, појавио се други овогодишњи, 40. број смедеревског часописа; ових дана, навршава се десет година од изласка првог броја часописа и истовремено, читаоцима се нуди 41. број, што потврђује континуитет, истрајност и доследност у остваривању значајног културно-издавачког подухвата.

 

Орфејеви трагови представљају поезију Љубише Ђидића, Бојане Стојановић Пантовић, Ненада Грујичића и Радомира Виденовића. У Скрипторијуму, објављена је прича Сијеста од уторка, латиноамеричког мајстора магијског реализма Габријела Гарсије Маркеса, у преводу Ане Стјеље, и дужа приповетк Лазе Лазића Поље шафраново, дирљиву, поетичну и узбудљиву, која нас враћа у страдалничка времена тоталитарних режима  који су у XX веку обележили историју Европе.

 

Аристотелов дурбин отвара књижевнотеоријско тумачење Ане Тркуље Семиолошка анализа мита Ролана Барта. О једном тематском и вредноссном аспекту поеме Николе Дреновца Марија Магдалена пише Воја Марјановић, а Адријана Крајновић пореди приповедачке збирке Александра Гаталице (Век) и Горана Петровића (Породичне сторије). Актуелну песничку продукцију приказују Мићо Цвијетић, Тања Пајић, Радомир Животић, Милица Јефтимијевић Лилић, док Анђелко Ердељанин пише о духовито конципираној антологији Душана Поп Ђурђева, који на једном месту окупља „најбогатије писце", тј. наше и стране писце чији се портрети налазе на различитим монетама / новчаницама.

 

У Фокусу, Игор Живковски, у доба када се траже најприкладнија решења за реформу српског правосуђа, осветљава принципе и организациону структуру правосудног система у САД. Годови су посвећени великом српском и завичајном писцу Танасију Младеновићу, поводом 100-годишњице његовог рођења и 10-годишњице смрти. Ту је и досад необјављени запис истакнутог приповедача и романсијера, Тасиног пријатеља Данила Николића, настао на годишњицу песникове смрти (Вечити младић). Чисто злато душе и поезије је беседа Т. Лазаревић Милошевић изговорена у оквиру програма посвећених Танасију Младеновићу током обележавања Дана Народне библиотеке Смедерево.   

 

Рубрика Сном до недохода посвећена је недавно преминулом песнику, приповедачу, књижевном и позоришном критичару Милосаву Буци Мирковићу, сталном сараднику часописа. О делу, животу и вишеструком доприносу Буце Мирковића српској култури и књижевности пише Божа Стаматовић. Ту је и један од последњих прилога које је Мирковић наменио нашем часопису, Велики Владимир, настао поводом 120 година од рођења В. В. Мајаковског.

 

Градимир Стојковић (Добро) овог пута се, духовито и критички, осврће на појаву „писања по препоруци" и клишеа у књижевности за децу, да би нам представио Снежану Павловић Богојевић, ауторку која, како каже, „не прихвата половична решења".

 

У средишту пажње Екслибриса је Фонд одељења стране књиге Народне библиотеке Смедерево кроз приказе библиографско-каталошке базе овог Фонда коју су начиниле Биљана Живановић и Јелена Јеремић. Добрила Бегенишић и Бранка Ристивојевић истичу вредност коју ово издање има не само за рад нашег Фонда него и за домаће библиотекарство и библиографију у целини. Ваља нагласити да је књига Б. Живановић и Ј. Јеремић Фонд одељења стране књиге Народне библиотеке Смедерево 2002-2012. још једна у низу библиографских публикација којима наша Библиотека представља своје изузетне фондове и смедеревску културну баштину у целини.