Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Представљена 125. Смедеревска јесен

Програм традиционалне туристичко-привредне манифестације Смедеревска јесен, 125. по реду, која ће бити одржана од 3. до 9. септембра, представљен је на данашњој конференцији за новинаре у просторијама Туристичке организације Србије у Београду.

Председник Скупштине града Смедерева и председник Организационог одбора овогодишње манифестације Бранче Стојановић, говорећи о историјату Смедеревске јесени и култу гајења винове лозе у овом крају, истакао је да је у питању једна од најстаријих манифестација те врсте у Србији.

„Пре 125. година одржана је прва изложба грожђа, воћа, вина и стоке, када су дереглије дошле Дунавом из Беча и Пеште да купе то наше воће. Обавеза овог Организационог одбора и сваког другог је да ту дугу традицију наставимо како је и започета и представимо оно што је специфично захваљујући поднебљу и климату, а то је смедеревско воће. На то нас обавезује и традиција организоване производње вина, дужа од сто година, када је основана Смедеревска виноградарска задруга. Наше вино је у дугом периоду налазило тржишта ван Србије и бивше Југославије“, рекао је Стојановић.

Он је додао да је обавеза Организационог одбора да кроз овогодишњу манифестацију покуша да валоризује све наведене вредности и покаже их гостима које је позвао да посете "господствено" Смедерево од 3. до 9. септембра.

Члан Градског већа за пољопривреду Марија Живић подсетила је да Смедерево заузима површину од 48.000 хектара, од чега је 39.000 хектара пољопривредно земљиште, које је погодно за гајење свих врста воћа, поврћа, житарица и винове лозе.

„Воће се у смедеревском крају гаји на 15.000 хектара, што га тренутно чини највећим и најдоминантнијим воћарским рејоном на Балкану. Највише се производи бресква, на 6.000 хектара, јабука на 4.000 и винова лоза на око 2.000 хектара. Најдоминантнија сорта винове лозе је Смедеревка. Од почетка године до данас, и поред неповољних временских услова, извезено је у Русију, Белорусију, земље чланице ЕУ, БиХ и Црну Гору, више од 10.700.000 килограма воћа, највише брескве, јабуке, нектарине“, нагласила је Марија Живић.

Координатор пододбора за културу Драгољуб Мартић детаљно је представио овогодишњи програм манифестације, којим су, осим сајмова привреде, пољопривреде, сувенира, старих заната, предвиђена и књижевна, витешка, карневалска, музичка, драмска и спортска дешавања.

Током шест дана градског фестивала, занимљив програм, осмишљен у славу рода вина и грожђа, биће организован на неколико атрактивних локација, као што су - репрезентативни Мали град Смедеревске тврђаве, на Градском тргу, дуж обале Дунава и у просторима установа у култури.

Посебно место у програму, поред свечаности отварања, заузима и свечани дефиле у којем ће, осим смедеревских фолклорних група, бити представљени карневалски градови Србије, али и стране амбасаде са својим извођачима.

Осим дечијег програма, планирани су и наступи фолклорних и етно певачких група, али и афирмисаних извођача изворног мелоса и поп и рок музике. Посетиоце „Смедеревске јесени“ на отварању манифестације, у петак 7. септембра у 20 часова, у Малом граду Смедеревске тврђаве поздравиће оркестар „Београдски солисти“ са диригентом Војканом Борисављевићем и солистима – Лео Мартином, Радмилом Караклајић, Надом Павловић, Бети Ђорђевић и Жарком Данчуом.

Млађи посетиоци и они који се тако осећају уживаће уз „Земљу грува“, „Партибрејкерсе“ и „Амадеус бенд“, док за љубитеље изворне музике на концерту „Смедерево граде од старина“ наступају Лепа Лукић, Гордана Стојичевић, Чеда Марковић, Јелена Броћић, Горица Илић и оркестар „Панорама“. На Градском тргу наступиће и група „Легенде“.

Посебан програм „Смедеревске јесени“ чине привредна и пољопривредна изложба са циљем да се представе потенцијали смедеревског краја.

Смедеревске винарије и ове године заузимају централно место у Винском граду у центру Смедерева. Кроз изложбу „Сеоска дворишта“, сеоске месне заједнице и тамошњи пољопривредни произвођачи представиће пољопривредне потенцијале овог краја.

Предвиђен је и кутак за гастрономе, такође на неколико локација у граду - од кувања рибље чорбе, до међународног такмичења у припремању средњовековних јела, који се реализује у оквиру пројекта „Доручак у Тврђави“.

„Смедеревска јесен“ је привредно-туристичка манифестација која се одржава 125 година у Смедереву и спада у најстарије манифестације тог типа у Србији. Од свог настанка 1888. године, више пута је мењана садржина манифестације, али оно што је остало као основно обележје јесте изложба грожђа и вина.

Настала као изложба у славу грожђа и вина, која је имала само привредни карактер, временом је расла и због заинтересованости многих посетилаца из других градова Србије, али и региона, почела да поприма епитет и туристичка, јер Смедерево, као град на обали Дунава где се налази и највећа равничарска тврђава у Европи, има шта да покаже.