Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Представљена 126. Смедеревска јесен

Програм 126. Смедеревске јесени, која ће бити одржана од 6. до 29. септембра, представљен је на данашњој конференцији за новинаре у Малом граду Смедеревске тврђаве.

 

Руководство Града Смедерева представило је бројним новинарима из Београда, Вршца Пожаревца, Смедерева и других градова програм традиционалне туристичко-привредне манифестације Смедеревска јесен, 126. по реду, која ће ове године први пут бити одржана током септембарска четири викенда.

 

„Ове године смо одлучили да манифестација траје нешто дуже, имали смо разлога за то - подизање нових винограда и нових засада воћа на 120 хектара, изградња више винарија и долазак нових инвеститора у наш град. Оно што нас је натерало да дуже славимо у име вина и грожђа су нове винарије и нови објекти, како подруми тако и смештајни капацитети. Током месец дана трајања манифестације, програми ће се дешавати на Градском тргу, где ће се продавати наквалитетнији виноградарски и воћарски производи и у Малом граду Смедеревске тврђаве. У Винском граду ће свака винарија викендом имати свој програм", нагласила је градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

 

Градоначелница је рекла да је ове године промењена концепција привредне изложбе, па су предвиђене четири сесије везане за привреду у последњој недељи манифестације. Угледни универзитетски професори говориће на тему привредних кретања, малих и средњих предузећа у пољопривреди и задругарству, а биће речи и о фондовима које наши пољопривредни произвођачи могу да користе.

 

„Досадашње манифестације трајале су три, па седам дана, а сада четири викенда поклањамо нашим произвођачима, зато што сваки продужетак Смедеревске јесени, осим већег броја посетилаца, доводи и већи број заинтересованих купаца и улагача, а ове године имамо најаву почетка изградње велике фарме у Михајловцу. Мислимо да је ово добар начин да  Смедерево, поред тога што ће славити, ради на презентацији свих капацитета Града. Програм је ове године подељен у четири целине - забава, спорт, култура и привреда. Наравно, има још занимљивих ствари, попут дефилеа, учествоваће представници 12 држава, уместо прошлогодишњих 8, па сада поприма један озбиљан карневалски карактер", оценила је градоначелница.

 

Председник Скупштине града Смедерева и председник Организационог одбора овогодишње манифестације Бранче Стојановић, говорећи о историјату Смедеревске јесени и култу гајења винове лозе у овом крају, истакао је да је пред Одбором био тежак задатак да се достојно организује једна од најстаријих манифестација те врсте у Србији и на специфичан начин покаже свим гостима да може и има у шта да се улаже.

 

„Пре 125 година одржана је прва изложба грожђа, воћа, вина и стоке, када су дереглије дошле Дунавом из Европе да купе то наше воће. Обавеза овог Организационог одбора и сваког другог је да ту дугу традицију настави како је и започета и представимо оно што је специфично захваљујући поднебљу и климату, а то је смедеревско воће", поручио је Стојановић.

 

Он је додао да је обавеза овог Организационог одбора да кроз манифестацију покуша да валоризује све наведене вредности и покаже их гостима које је позвао да посете некада престоно Смедерево од 6. до 29. септембра. Посебно је апеловао на Београђане да дођу у што већем броју на овогодишњу Смедеревску јесен.

 

"Програми 126. Смедеревске јесени конципирани су тако да задовоље све укусе, желимо да се дружимо са нашим гостима и желимо да покажемо све оно што ово поднебље пружа и може да произведе, а истовремено да се презентује шта је Смедерево данас и какви су потенцијали.

 

Заменик градоначелника Бојан Теофиловић је нагласио да се Организациони одбор максимално потрудио да овогодишња манифестација превазиђе по квалитету све претходне и буде импозантна, са садржајима за узрасте од 7 до 77 година и изразио наду да ћемо на прави начин представити своје воће, вино, етно село, уз десет концерата за све укусе.

 

„Организациони одбор се максимално припремио да све протекне у најбољем реду, све службе раде свој посао, са појачаним активностима. Са безбедоносне стране чини се све да надлежне службе обезбеде реализацију планираних програма, уз посету која се очекује у фасцинантном броју", казао је Теофиловић.

 

Током трајања градског фестивала, занимљив програм, осмишљен у славу грожђа и вина, биће организован на неколико атрактивних локација, као што су репрезентативни Мали град Смедеревске тврђаве, на Градском тргу, дуж обале Дунава, у просторима установа у култури и спортским теренима.

 

Поред занимљивог програма за најмлађе, планирани су и наступи фолклорних група, стенд - ап комедије, изложбе, радионице али и наступи афирмисаних извођача  етно и народног мелос, поп - рок музике и лаких камерних нота - Фрајле, Рибља чорба, Сања Илић и Балканика, Јадранка Јовановић и Оливер Њего, Галија, Кербер, Звезде Гранда, Пилоти, Харис Џиновић и други.

 

Новина је и Смедеревски астрономски викенд, односно покретна опсерваторија Астрономског друштва "Руђер Бошковић", која ће посетиоцима бити на располагању недељом од 17 до 23 сата у Малом граду Смедеревске тврђаве.

 

Посебна погодност за све посетиоце биће цене воћа које ће се продавати по великопродајним ценама, а винарије ће понудити своје производе из ринфуза, такође по сниженим ценама.

 

„Смедеревска јесен" је привредно-туристичка манифестација која се одржава 126 година у Смедереву и спада у најстарије манифестације тог типа у Србији. Од свог настанка 1888. године, више пута је мењана садржина манифестације, али оно што је остало као основно обележје јесте изложба грожђа и вина.