Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Представљени резултати рада за првих сто дана власти

Градско руководство у Смедереву представило је на данашњој конференцији за новинаре првих 100 дана вршења власти.

Поводом обележавања сто дана градске власти у Смедереву, новинарима су данас, о свом досадашњем раду, говорили градоначелница, др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града, Бранче Стојановић.

“Најзначајнији успех у протекла три месеца је отварање новог погона француске фирме Маргот Фонтаине, која је упослила неколико десетина нових радника, као и долазак више од 10 страних инвеститора, заинтересованих да улажу у наш град, попут отварања фабрике за производњу стерилних медицинских инструмената за једнократну употребу, прераду скроба, производњу монтажних кућица итд”, истакла је градоначелница.

Формиран је тим који ради на ради на смањењу административних процедура за све оне који желе да улажу у овај град. Објављен је јавни позив за физичка и правна лица да пријаве земљу и објекте које град жели да понуди потенцијалним инвеститорима и на тај начин обогати базу инвестиционих локација у Смедереву.

“Посебно бих нагласила да смо у Градској управи у протекла три месеца направили уштеде од 3.027.211 динара. Репрезентација и угоститељске услуге су значајно смањене, као и трошкови бензина, путовања и издвајања за медијске услуге. Уколико будемо наставили тим темпом, до краја године уштедећемо око 10 милиона динара”, нагласила је Аврамовић.

Представљена је реализација инфраструктурних радова у сеоским и градским месним заједницама, уз оцену да је од укупног плана капиталне изградње у селима, у износу од 107.000.000 динара, до сада реализовано око 80.000.000 динара, а из буџета исплаћено више од 55.000.000 динара. Средства су утрошена на асфалтирање 10 километара улица, насипање 8 километара њивских путева, сређивање 500 метара пешачке стазе у Скобаљу, 850 метара канализације у Вучаку и Радинцу, уређење објеката у Добром Долу, Сараорцима, Удовицама и Осипаоници, као и спортских терена у Радинцу. Поред тога, исплаћене су и обавезе из 2011. године у износу од 16.237.000 динара.

У току три месеца Дирекција за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште урадила је реконструкцију више од 13 саобраћајница у укупној дужини од 3156 метара. У МЗ „25.мај“ насуто је више од 1км путева. Урађена је санација и адаптација Биoскопа „Светлост“, реконструкција 3. спрата зграде Монопола (смештајни капацитети при Регионалном центру за едукацију радника у просвети), санација фасаде у Улици краља Петра бр. 24 (извођење радова), изграђени су  еко-паркови за децу у Лугавчини и на Царини у Смедереву, а завршен је и пројектни задатак за изградњу Прве фазе Централног гробља у Смедереву. Такође је завршен Генерални урбанистички план Смедерева.

Протекла три месеца радило се и на изградњи водоводне мреже у индустријској зони. У Улици Ђуре Салаја изграђена је нова водоводна линија пречника 280 мм у дужини од 500 метара. Изграђено је 500 метара водоводне мреже у Грочанској улици пречника 110 мм. Изграђена је нова водоводна мрежа у Улици Мајора Гавриловића. Дужина мреже је 200 метара, пречника 110 мм.

У склопу реконструкције саобраћајнице Миладина Поповића, реконструисана је постојећа водоводна мрежа у дужини од 100 метара. У Улици Михајла Пупина у Вранову изграђено је 205 метара нове водоводне мреже, а у току је реконструкција и изградња нове водоводне мреже у оквиру Омладинске улице и Трга 5.јун. Врши се превезивање прикључака зграда Музеја и Железничке станице са транспортног цевовода на нову секундарну линију.

У току је изградња фекалне канализације на локацији Царина виногради, у оквиру пројекта "Изградња станова за социјално становање", а у току су радови и у горњем делу Србине улице. Врши се изградња 300 метара нове водоводне мреже, реконструкција прикључака и њихово уклањање са транспортног цевовода, као и реконструкција хидрофорског постројења на Плавинцу, која се врши у склопу пројекта "Изградња водоводне мреже Грочанска-Удовички пут".

Интензивирана је изградња Анекса зграде Спортског центра. Завршено је покривање крова, озидане су собе и тренутно се ради водоводна, канализациона и електро инсталација Комплекс базена на Спортском центру, током ове сезоне, посетило је 75.950 грађана. Остварен је приход од улазница у износу од 9.550.000 динара. Почетком августа, постављен је тобоган дужине 22 метра, вредности око 400.000 динара. Урађена је хидроизолација дела трибина на базену, око 300 метара квадратних, ради заштите билетарница и амбуланте од прокишњавања, у вредности 1.400.000 динара.

У протеклом периоду отворен је вртић ,,Липоградић“ у селу  Липе и током октобра у селу Сараорци.

Почели су радови на уређењу локације за изградњу монтажних кућа у оквиру пројекта „Унапређење животних услова избеглих и интерно расељених лица у Србији“. На том терену планирана је изградња 24 монтажне куће, од укупно 42 из пројекта Хелп. Остале куће се граде на сопственим плацевима, на локацији Мале Крсне, у којима ће живети 126 особа из Колективног центра за избегла и расељена лица у Смедереву

Са немачком организацијом Хелп потписани су уговори о донацији са двадесет и пет клијената који ће бити подржани у оквиру пројекта "Подршка локалном одрживом развоју кроз смањење сиромаштва и економско оснаживање". Донација је намењена искључиво локалном становништву, а вредност по клијенту је 240.000 динара за обезбеђивање опреме за рад.

Побољшана је транспарентност рада локалне самоуправе, речено је данас и указано на податке о посећености сајта Града Смедерева који сада функционише као информативни сервис. Сајт се ажурира на дневном нивоу информацијама о раду функционера, градске управе, али и јавних предузећа и установа И посећеност расте. Прошле године месечни просек посета износио је 16.960, а данас је 22.456 на месечном нивоу. Број посетилаца по месецу, у току прошле године је 10.360, а сада износи 13.830. Како би се искористиле могућности модерних социјалних мрежа и грађанима олакшао приступ информацијама, од прошле недеље функционише и Фејзбук страна града.

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, рекао је да су до сада одржане три седнице у новом сазиву, а да Градско веће заседа редовно, једном седмично. Стојановић је оценио да су досадашње градске манифестације успешно организоване И пренео процене да су неке од њих, попут Смедеревске јесени, имале рекордан број посетилаца. Такође је подсетио на велики грађевински пројекат, који је планиран испод Спортске хале, али и на друге значајне инвестиционе подухвате.

“Скупштина ће у наредном периоду да разматра и питање рафинерије и покушати да нађе излаз из проблема судске тужбе, који је могуће наћи у судском поравнању. Да ли ће до тога и доћи, зависи од скупштинске одлуке и спремности инвеститора да испоштује уговорне обавезе или судско поравнање”, додао је Стојановић.

На новинарско питање у вези се евентуалним прекомпоновањем власти, рекао је да до сада није било званичних захтева са потписима 23 одборника за ову тему и да нема препрека, уколико се покрене иницијатива, да се и ово питање нађе на дневном реду. За наредну седницу локалног парламента рекао је да ће једна од важнијих тема бити ребаланс буџета.

Градска власт планира да пет одсто планираног буџета за 2013. годину буде опредељено за развој пољопривреде, а нови буџет требало би да обележи значајније издвајање за спорт, са 70 на 110 милиона динара, а међу приоритетима биће и социјална компонента, од издвајања за пензионере, труднице и породиље, као и инфраструктурни пројекти.