Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Презентација - Протокола о води и здрављу -

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, у сарадњи са Мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији и удружењем "Архус центар" из Крагујевца, организовало је у уторак у Смедереву презентацију "Протокола о води и здрављу".

„Вода као стратешки ресурс и ресурс будућности је увек занимљива тема и ми ћемо се, као локална самоуправа, трудити да максимално учествујемо у свим акцијама  надлежних министарстава, које имају превентивни карактер у оквиру заштите животне средине“, рекао је учесницима презентације заменик градоначелника Бојан Теофиловић.

Члан Градског већа за заштиту животне средине, др Иван Стевановић, нагласио је да локална самоуправа ради на проблему обезбеђивања хигијенски исправне воде, пре свега, за моравски правац.

„Сигурно ћемо следеће године имати почетак реализације прве фазе KFW програма, како би коначно за житеље тих села обезбедили исправну воду за пиће.  У току је и израда документације за канализациону мрежу за свако од тих села, пошто ти проблеми морају да се решавају паралелно“, истакао је Стевановић.

Он је додао да су водотокови угрожени од отпадних вода, отпада животињског порекла и од комуналног чврстог отпада и изразио уверење да ће 2013. година бити година паралелног решавања сва три сегмента.

„Сви градски водоводи у Подунавском округу су контролисани и исправни, док је у осам сеоских водовода забрањена вода за пиће, а само три су исправна. У осталим селима немамо организовано водоснабдевање“, рекао је шеф Одсека за санитарни надзор у Подунавском и Поморавском управном округу, Мирослав Савић.

Циљ Протокола о води и здрављу је да се на свим одговарајућим нивоима, како у националном тако и у прекограничном и међународном контексту, заштити здравље и добробит људи у оквиру одрживог развоја, кроз унапређење управљања водом, укључујући заштиту водених екосистема, а путем превенције, сузбијања и смањења обољења узрокованих неисправном водом.

Подземне и површинске воде су обновљиви ресурси, са ограниченом способношћу опоравка од негативних активности људи, па је важно истаћи да је одрживо управљање хидролошким циклусом кључно, како за испуњавање потреба људи, тако и за заштиту природних ресурса и животне средине.

Са посебном пажњом и свесни значаја усменог информисања јавности о ратификацији овог међународног документа и његовог значаја за Србију, тим представника надлежних Министарстава, организација цивилног друштва и осталих учесника у процесу представило је циљ и значај Протокола за Србију и заједничку жељу да овај документ постане доступан широј јавности.

Циљ презентације је правовремено информисање шире јавности, о значају ратификације Протокола, као и дефинисање приоритетних активности, које ће бити примењене на локалном нивоу, након ратификације. Имајући у виду чињеницу да је Протокол о води и здрављу од изузетног националног интереса, унапређење управљања и мотивисање локалне и заинтересоване јавности за процес доношења одлука, значајно је у вези са унапређењем и одрживошћу процеса.

Програм презентације се састоји од интегрисаних презентација представника надлежних Министарстава (здравља, животне средине, природних ресурса, водопоривреде), затим представника организација цивилног друштва и представника младих, који су укључени у међународни процес животне средине и здравља од 4. Министарске конференције у Будимпешти 2004.године.

На презентацији су учествовали представници надлежних локалних институција, надлежних инспекција, јавних комуналних и водопривредних предузећа и привредних субјекта, као и представници медија.