Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Презентација Закона о реституцији

Враћање имовине од следеће године

Имовина одузета различитим актима о национализацији или аграрним реформама после 1945. године, почеће да се враћа правим власницима већ идуће године у натури, док они којима ће имовина бити враћена у новцу треба да сачекају 2015. годину, изјавио је  потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић.
- Очекујем прва решења о враћању имовине у натури већ следеће године и то прво за оне предмете који нису компликовани и где нема новог власника и ако су се наследници договорили - рекао је Ђелић и наводећи да ће у натури бити враћено све што је могуће, али ће  бити изузета имовина чије би враћање могло да угрози функционисање државе.
У натури неће бити враћана ни имовина која данас има легалног власника, јер идеја је да не правимо нове неправде и да ономе ко је нешто легално купио не наносимо неправду, додао је Ђелић.
Он је рекао да ће тачан број људи којима ће имовина бити враћена бити познат 2014. године, с обзиром да је предвиђено да пријављивање за повраћај имовине траје две године, као и да ће се тада знати шта се враћа у натури, а шта путем државних обвезница и у новцу.
Са три основна принципа ћемо се руководити, навео је Ђелић,  да се исправи историјска неправда, да не изазовемо нову неправду онима који су легално стекли својинска права и да реално спроведемо поступак, тако што ћемо створити имовинско-финансијску и оперативну подлогу.
Нацрт закона треба да уђе у Скупштинску процедуру у септембру, а за његово спровођење предвиђено је две милијарде евра плус имовина која ће бити варћена у натури.
Након презентације, Божидар Ђелић је разговарао са грађанима Смедерева, посетио Вински град и прошетао улицом Краља Петра.