Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Презентација пројекта Дунавске стратегије

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Смедереву, у четвртак је одржана презентација пројекта Дунавске стратегије  "River show", a скуп jе отворио председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић.

 

„Поздрављам вас испред градоначелнице, г-ђе Аврамовић и Скупштине града Смедерева и желим вам, пре свега, пријатан боравак у нашем граду. Град Смедерево је стара српска престоница и град на Дунаву, реци која спаја, али је и развојна шанса свих градова на Дунаву, па и Смедерева. Захваљујем се организаторима и надам се да ћемо кроз радионице чути које су то перспективе и шта то може Дунав да понуди Смедереву", нагласио је Стојановић.

 

Данашњем представљању Дунавске стратегије присуствовале су, поред представника институција и невладиног сектора, Наталија Матуновић из Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије, Снежана Филиповић из Министарства иностраних послова и Оана Фиранеску, други секретар Амбасаде Румуније у Београду.

 

Наталија Матуновић из Канцеларије за европске интеграције рекла је да Србија има Националну групу за Дунавску стратегију, а да Канцеларија координише Дунавску стратегију у Србији.

 

„Дунавска стратегија нам даје могућност да заједно радимо на решавању проблема који не познају границе, да заједнички радимо на неискоришћеним потенцијалима. На нама је да видимо шта је то на чему би требало да радимо и само од нас зависи да ли ћемо подићи квалитет живота уз помоћ осталих 13 земаља чланица. Стратегија је такође сјајна платформа за промовисање европских вредности, а оно што је најважније је развијање стратешких партнерстава између различитих регионалних стратегија у Дунавском региону, који броји више од 100 милиона људи", поручила је Матуновић.

 

Петер Лангер, из Улма у Немачко, који представља мрежу градова и региона у басену Дунава, рекао је да је важно да се оснује и утврди мрежа градова на Дунаву.

 

„Важно је да се створи нека врста уније градова Дунавске регије и то је велики изазов, наравно и Смедерево је ту. Савет Дунавских градова и региона основан је 2009. у Улму, када су присуствовала 32 представника. Од пре 4 недеље, Смедерево је постало члан Савета", истакао је Лангер.

 

Аустријанац Стефен Аугуст Лутгенау нагласио је да су у фокусу сарадње организације грађанског, цивилног друштва, јер доносе свеже идеје и покушавају да редовно освежавају „старе демократије". Он је поручио да је јако битно умрежавање, а грађанско друштво је најслабија карика.

 

Стратегија Европске уније за Дунавски регион - ЕУСДР, покренута 2011. године, постаће једно од најважнијих оруђа регионалне политике као и прекограничне сарадње у сливу Дунава.

 

На скупу у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Смедереву, међународни и домаћи стручњаци пренели су информације и непосредна искуства о ЕУСДР.

 

"River show" у Смедереву посебно је намењен за представнике локалне самоуправе, културе (галерије, музеји, позоришта, заштита споменика, уметници, музичари и сл.), цивилног друштва и невладиних организација.

 

Након опште презентације ЕУСДР и њеног утицаја на три тематске области, темељније дискусије одржане су у три радне групе.