Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Примопредаја 23 монтажне куће

Представници Делегације Европске уније у Србији, Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, УНХЦР-а, Хелп-а и Града Смедерева данас су у Малој Крсни уручили кључеве монтажних кућа, у оквиру ЕУ  пројекта "Унапређење животних услова права и запошљавања избеглих и интерно расељених лица у Србији". 

Заменик градоначелника Бојан Теофиловић поздравио је будуће житеље овог новог насеља и изразио наду да ће у новим и опремљеним објектима по европским стандардима пронаћи свој мир, после година и година неусловног живота.

 

„Захваљујем ЕУ, Комесеријату за избеглице и миграције Републике Србије, организацији Хелп и УНХЦР-у. Захваљујем и свима у локалној самоуправи који су показали да смо социјално одговорно друштво, а превасходно помоћнику градоначелника Весни Јеремић Драгојевић, која се максимално ангажовала у реализацији овог пројекта, као и ресорно задуженој у Градском већу за социјална питања Љиљани Животић Живановић, које су најбољи пример какву социјалну политику води Смедерево", истакао је Теофиловић.

 

Теофиловић је будућим станарима пожелео леп живот и удобно одрастање њихове деце.

 

Менаџер програма Делегације ЕУ у Републици Србији, Марциа Палота, помоћник комесара за прихват, збрињавање, реадмисију и трајна решења Комесаријата за избеглице Републике Србије, Иван Гергинов и заменик регионалног координатора организације Хелп, Ана Молнар, уручили су данас у Малој Крсни кључеве корисницима 23 монтажне куће, од укупно 42 до сада изграђене куће у оквиру овог пројекта.

 

Пројекат је финансирала Европска унија а реализовала немачка невладина организација Хелп, у сарадњи са Градом Смедеревом, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и УНХЦР-ом.

 

Вредност изведених грађевинских радова и испоручене опреме у Смедереву је преко 760.000 евра, док је Град Смедерево обезбедио 23 комунално опремљене грађевинске парцеле и финансијски учествовао у пројекту са 84.000 евра. 

 

У Смедереву су из ове донације стамбено збринуте 42 породице, 34 породице избеглих и расељених лица из колективног центра и 8 локалних социјално угрожених породица.

Институција корисник пројекта је Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије.  

 

Донацијом Европске уније од приближно милион евра изграђено је укупно 49 монтажних кућа у Смедереву и Краљеву. Захваљујући овој донацији омогућено је трајно стамбено збрињавање 40 породица најугроженијих избеглих и расељених лица из колективних центара и њихова коначна интеграција у локалне заједнице. Поред тога унапређени су и  животни услови 9 локалних социјално угрожених породица.

 

Из Колективног центра у Радинцу, захваљујући овом пројекту, биће стамбено збринуто 176 особа, а остаће 108 интерно расељених и избеглих лица. Са новим пројектом ЕУ, који би Град требало да потпише са АСБ-ом и Комесаријатом за избеглице и миграције, у року од највише годину дана, биће затворен један од највећих колективних центара на Балкану.