Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Приоритет - развој сточарства

 

Представници Министарства пољопривреде посетили одгајиваче липске овце у Липама.

У оквиру кампање Природно из Србије, представници Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства посетили су одгајиваче липске овце у том селу. Поред државног секретара Жељка Радошевића, домаћинства Саше Филиповића и Перице Ђорђевића посетили су и представници града, Бојан Теофиловић, помоћник градоначелника за локалну самоуправу, Предраг Милошевић координатор Канцеларије за рурални развој као и Биљана Николић, директор Завода за пољопривреду у Коларима са својим сарадницима.
Представнике Министарства и локалне самоуправе пољопривредни произвођачи из Липа информисали су о настојању села да сачувају липску овцу од заборава.
Ова сорта праменке налази се на листи заштићених животињских ресурса Србије. Мало је одгајивачница у Србији које имају аутентичне примерке  липске овце. Због тога су житељи Липа, села из којег је ова сорта поникла и по којем је добила име, пре три године решили да је сачувају од заборава и уз помоћ Министарства пољопривреде и града Смедерева подстакну одгајиваче да увећају своја стада . Покренута је манифестација Пастирски дани.
Иначе, др Слободан Павловић је  на Сорбони 1935. године одбранио докторску дисертацију на тему "липска овца". Иначе липски сир и липска овца били су надалеко чувени.
Интересантан је податак да је према попису из 1824. године ( из књиге Леонтија Павловића) Липе имало  104 куће  а 5.745 оваца. Поредјења ради друга села имала су 5 пута мање: Осипаоница 1.300, Скобаљ 924 овце....
Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде обећао је подршку надлежних и више средстава за развој сточарства.