Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Природно из Србије

Министар Драгин посетио ЗЗ Зелена башта и етно кућу у Сараорцима а потом  мега марекет ДИС и подрум вина Јанко у Смедереву.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Саша Драгин са сарадницима и ђацима основних школа у Смедереву, у оквиру кампање „Природно из Србије" посетио је Земљорадничку адругу „Зелена башта" у Сараорцима. Посети су присуствовали градоначелник Предраг Умичевић, председник Скупштине града Бранче Стојановић, Бојан Теофиловић помоћник градоначелника за локалну самоуправу и Предраг милошевић, координатор Канцеларије за рурални развој.

Земљорадничка задруга "Зелена башта" основана је пре неколико година. Мотив за удруживање пољопривредних произвођача била је чињеница да појединац не може да одговори захтевима тржишта и да је неопходно удруживање како би се произвела довољна количина робе. Оснивачи зелене баште су породице Кочић, Младеновић, Матић и Станојевић.
На закупљеној парцели од 5 хектара постављено је 14 пластеника, дужине 110 метара, ширине 12 и висине 6 метара. Пре две године засађено је 45.000 биљака парадајза из сопственог расада који је заступлјен на половини укупне површине. На преосталом делу су засади краставца и паприке а на отвореном простору карфиол, броколи и зелена салата. Министар Драгин није крио задовољство оним што је видео.


„Задатак свих нас запослених у Министарству јесте да, са једне стране, помогнемо пољопривредним произвођачима да наставе да обављају своје делатности што квалитетније и, са друге стране, задовољни крајњи корисници -  грађани Србије, сви ми. Такође важно је да деца знају да воће и поврће не расте на полицама у супермаркету" , истакао је Драгин.

Кампања је националног карактера и има за циљ да промовише мале пољопривредне произвођаче и најширој јавности, односно свима нама као крајњим потрошачима производа, понуди информације о најбитнијим темама када је у питању храна - о њеном  квалитету и безбедности.
У етно кући у порти сараорачке цркве министра и његове сараднике дочекале су чланице Актива жена Св Трифун. Ученици и гости добили су по теглу домаћег ајвара који су имали прилике и да пробају на лицу места.

Министар Драгин је са Душаном Пајкићем директором Генералног инспектората и Зораном Мићовићем начелником Управе за ветерину са сарадницима и инспекторима посетио мега маркет ДИС, где су узети узорци на испитивање. Овом приликом још једном је указано на значај здраве хране.
 

Организована је и посета подруму вина „Јанко" у Смедереву, пољопривредника Драгана Васића коме су непознате особе две недеље раније обрале грожђе. Истакнуто је да је Министарство пољопривреде донирало  две тоне грожђа и тиме пољопривреднику обезбедила даљу несметану производњу. Министар Драгин је био  изузетно задовољан квалитетом вина из Јанковог подрума.